Publicus: a magyarok majdnem felének súlyos gond az infláció, de a fideszesek kevésbé érzik

Publicus: a magyarok majdnem felének súlyos gond az infláció, de a fideszesek kevésbé érzik

Gázpalackos melegítő. Képünk illusztráció (Fotó: Dimitri Houtteman/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztusban a megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy súlyos gondot jelent számára az infláció, október elején viszont már 45 százalék vélekedett így – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. A kutatás szerint a kormánypárti válaszadók 32 százaléka érzi úgy, hogy súlyos gondot jelentenek neki az emelkedő árak (augusztusban 27 százalék volt ez), további 57 százalék érzékeli ugyan az inflációt, de egyelőre tudja kezelni. Az ellenzékkel szimpatizálóknak viszont több mint a fele – 52 százalék (augusztusban 39 százalék volt) – válaszolta azt, hogy számára súlyos nehézséget okoz az infláció, míg 47 százalék számára még elfogadható a helyzet. Hasonló az arány a bizonytalan pártválasztók körében is. A pártpreferenciával rendelkező megkérdezettek tíz százalékára viszont nincs hatással az infláció.

Az elszálló energiaárak az összes megkérdezett 89 százalékát érintik, ebből 78 százalék mondta azt, hogy jelentős áremelkedést tapasztalt. A vidéki, kertes házban élők 83 százalékának erősen nőttek a rezsiszámlái, de a budapestiek 70 százaléka is jelentős áremelkedést tapasztalt. A kormánypártiaknak is több mint kétharmada válaszolta azt, hogy elszálltak az energiaárak. Az ellenzékiek 81 százaléka tart attól, hogy gondot okoz majd neki a nem támogatott energiaköltség kifizetése, a fideszeseknek csak az 56 százaléka aggódik. A válaszadóknak alig 28 százaléka lakik modern energiatakarékos fűtésű, szigetelt házban, a megkérdezettek valamivel több mint fele részben modernizált ingatlanban él. A fideszesek csaknem negyedét rossz szigetelésű, nagy energiaveszteséggel üzemeltethető házban találta a válság. Zömében a 30-44 év közötti diplomás városiak rendelkeznek korszerűbb ingatlannal, ez a csoport kezdett el legkevésbé takarékoskodni az energiával. A válaszadók csaknem harmada csavarta lejjebb a fűtést szeptemberben. Többségük 2-3 fokkal hűvösebbet tart otthon, mint tavaly – állapította meg a kutatás.