Publicus: Az emberek kétharmada szerint Orbán Putyin érdekeit szolgálva bomlaszt

Publicus: Az emberek kétharmada szerint Orbán Putyin érdekeit szolgálva bomlaszt

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén. (MTI/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A megkérdezettek kétharmada inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát. Így nyilatkozott tízből kilenc (88 százalék) ellenzéki szavazó, a bizonytalan szavazók többsége (54 százalék), illetve minden tizedik (11 százalék) Fidesz szavazó – erről számolt be a Publicus Intézet legfrissebb kutatása szombaton. Az országos, reprezentatív felmérést Ujhelyi István magyar szocialista európai parlamenti képviselő megbízásából 2022. február 03–14. között – tehát még az orosz-ukrán háború február 24-ei kirobbanása előtt.

Minél nagyobb településen él valaki, annál inkább egyetértett azzal, hogy a magyar miniszterelnök és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva tett különböző külpolitikai lépéseket. Míg a községekben élők 58 százaléka látta így, addig a Budapesten élőknél már 76 százalék ez az arány.

Az alábbi eredmények is kiderültek a kutatásból:

• A válaszadók többsége szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája Oroszország érdekeit szolgálja elsősorban, ami azért érdekes, mert egy éve még csak negyedük nyilatkozott így.

• Közel minden második válaszadó az Európai Unió értékei közül azt tartja a legfontosabbnak, hogy béke, együttműködés van a tagállamok között.

• Tízből nyolc válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie. (a kormánypárti szavazók 40 százaléka, illetve a bizonytalan szavazók 17 százaléka azonban inkább nem értett egyet ezzel az állítással)

• Tízből nyolc megkérdezett inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és távolodjon az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól.

• Tízből kilenc válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország NATO-tagsága biztonságot jelent hazánk számára, ezért a NATO-ban való együttműködés kiemelt jelentőségű.

Nézőpont: Orbán jobban képviseli a magyar érdekeket

Szombat reggel a kormányközeli Nézőpont is közölt egy – ezen a héten készült – közvélemény-kutatást, ennek eredménye szerint tízből hat aktív szavazó (61 százalék) szerint Orbán Viktor jobban tudja képviselni a magyar érdekeket, mint Márki-Zay Péter (10 százalék) a jelenlegi orosz-ukrán konfliktusban. A politikailag aktívak 12 százaléka szerint egyikük sem alkalmas erre, s mindössze 5 százalékuk szerint alkalmasak mindketten.

Míg a kormánypárti szavazók egységesnek mutatkoznak a kérdésben az intézet szerint, és 95 százalékuk szerint a jelenlegi kormányfő alkalmasabb az érdekképviseletre, addig az ellenzéki tábor erősen megosztott: mindössze minden negyedik baloldali szavazó (25 százalék) szerint tudja Márki-Zay Péter jobban képviselni a magyarok érdekeit.

A Nézőpont további eredményei alapján az emberek 80 százalék szerint nem kellene fegyvereket felajánlani Ukrajnának, és mindössze 15 százalék szerint igen.