Rácz András szerint Magyar Péter több dolgot is tévesen állított Ukrajna kapcsán

Rácz András szerint Magyar Péter több dolgot is tévesen állított Ukrajna kapcsán

Magyar Péter a március 15-i zászlóbontásán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz propagandát erősítő állításokat tett Magyar Péter a Klubrádiónak adott interjújában – ezzel kritizálta az újdonsült politikust az LMP és a Momentum is a napokban. Emiatt Tompos Márton, a Momentum alelnöke vasárnap reggel meg is hívta Magyart egy fiatal ukrán fotóművész az orosz agresszióban megsérült ukrán katonákról szóló kiállítására. De miket mondott Magyar Péter, amivel kivívta a kritikákat?

Az ügyben Rácz András Oroszország-szakértő is megszólalt vasárnap közösségi oldalán pontosítva Magyar Péter állításait. A szakértő szerint például nem igaz Magyar azon állítása, hogy Ukrajna „semmiben nem felel meg az európai uniós értékeknek, előírásoknak”. – Már az EU és Ukrajna között 2014-ben aláírt, 2016-ban hatályba lépett társulási megállapodás is nagyon komoly jogharmonizációt írt elő – többek között ezért is működhet a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Térség (DCFTA) és a vízummentesség az EU és Ukrajna között. Ez a közeledés csak intenzívebbé vált a háború kitörése és a tagsági perspektíva 2022-es megadása után – írta Rácz. 

Szerinte nem igaz az sem, hogy Ukrajnában a lakosság többsége oroszul beszélt, és ez még 2014 előtt sem volt így. Ezt többek közt azzal támasztotta alá, hogy bár Ukrajnában az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, ami nem éppen friss, de már az akkori adatok is azt mutatták, hogy a lakosság több mint 85 százaléka ukránnak vallotta magát, 67 százalékuk pedig az ukránt használta anyanyelvként, 30 százalék pedig az oroszt. – Az azóta eltelt 23 évben jelentősen nőtt az ukrán anyanyelvűek aránya, többek között demográfiai okokból, illetve az oktatáspolitika miatt is, 2022 februárja óta pedig ismert trend, hogy még az orosz anyanyelvűek között is sokan vannak, akik „csakazértis” ukránul beszélnek inkább – tette hozzá a szakértő.

Rácz felhívta a figyelmet: nyilvános források alapján ugyancsak nem igazolható, hogy az ukrajnai termőföldek jelentős része különböző nyugati konszernek és oligarchák tulajdonában lenne, „ez egy közismert orosz álhír, aminek nincs igazolható valóságalapja”. Hangsúlyozta azt is, hogy nem voltak semmiféle amerikai „rakétatelepítések” sem Ukrajnában. – Soha fel nem merült, hogy egy annyira instabil és az oroszok által 2014 előtt, de kisebb részben 2022-ig nagyon mélyen penetrált országba, mint Ukrajna, az Egyesült Államok valaha, bármiféle rakétát - feltételezem, hogy itt Magyar az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeire gondolhat - telepítsen. Túlságosan kockázatos is lett volna, meg szükség sem lett volna rá, ugyanis a rendszer lengyelországi és romániai bázisai, valamint az AEGIS hajókra telepített elemei bőven elegendőek – fejtette ki. A szakértő szerint viszont Magyar Péter azt pontosan látta, hogy az orosz katonai agresszió összekovácsolta az ukrán lakosságot és lényegében megteremtette az ukrán politikai nemzetet.

Rácz posztját azzal zárta, „a tévedés csak akkor válik hibává, ha elmulasztjuk kijavítani”. – Meglátjuk, hogy akarja-e, tudja-e javítani ezt a mostani hibát – írta Magyar Péterre utalva. A szakértő azt is jelezte, hogy ő maga is segít a politikusnak tájékozódni a kérdésben, ha megkérdezi.

Magyar szerint nem lehet elfogadni az ukrán területveszteséget

Magyar Péter egyébként a Momentum és az LMP kritikája után már a 444 egy vonatkozó cikkéhez írt kommentben reagált a bírálatokra. Azt írta:

„1. Oroszország az agresszor.
2. Ukrajna területvédelme jogos.
3. A magyar kisebbség helyzete számunkra kulcsfontosság.
4. A háborút Putyin indította, ő tudja befejezni.
5. A háború lezárására szinte semmilyen érdemi hatással nincs Magyarország pozíciója.
6. Amikor Magyarország eddig bármilyen világméretű konfliktusban oldalt választott, mindig óriási veszteségeket szenvedett el.
7. Ukrajna függetlenségét 5 különböző biztonsági garancia védte (többek közt a nálunk aláírt 1994-es Budapesti memorandum), amelyeket Oroszország a támadással megszegett. Amennyiben elfogadjuk az ukrán területveszteséget, azzal újra legitimáljuk Európában a hódító háborúkat, az államközi biztonsági garanciákat pedig érvénytelenítjük”.