Rangos európai díjat kapott Iványi Gábor jótékonysági szervezete

Rangos európai díjat kapott Iványi Gábor jótékonysági szervezete

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület kapta az Európai Parlament Európai Polgár díját – jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán.

Mint leszögezte, hiába támadta Iványiékat a hatalom, hiába próbálja ellehetetleníteni egyházát, képes mindig újra felállni és tovább küzdeni.

https://www.facebook.com/dobrevklara/posts/3689865584422943

– Kivételes ember, aki elkötelezetten segít az elesetteken, rászorulókon. Sok Iványi Gáborra lenne szüksége ennek országnak – írta bejegyzésében a politikus.

Ugyanezt a rangos elismerést kapta idén Baritz Sarolta Laura, Domonkos-rendi szerzetes nővér is, aki az emberközpontú gazdaságért és a fenntartható fejlődésért dolgozik – tette hozzá Dobrev Klára, aki mindkettejüknek gratulált.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A tagállami díjazottakat február 9-én választotta ki az Európai Polgár díj Kuratóriuma.

Az 1989-ben létrejött Oltalom Karitatív Egyesület célja a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése. 

Tevékenységük – a teljesség igénye nélkül – felöleli a szociális és utcai szociális munkát, a családgondozást, az élelmezést, a természetbeni és anyagi segélyezést és az egészségügyi ellátást; a lelki gondozást és a jogi segítségnyújtást, valamint a munka-terápiát, a magyarországi etnikai kisebbségek és a határon túli magyarság segítségével kapcsolatos tevékenységeket és a gyermekvédelmet. Az Oltalom Karitatív Egyesületet Molnár Csaba európai parlamenti képviselő (DK) terjesztette fel a díjra.

Laura nővér a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) posztgraduális esti gazdasági képzés egyik alapítója és szakfelelőse a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Emberközpontú gazdaságot tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen tárgyfelelősként és szervezőként. Alapítója a Keteg Oikonomia Intézet Alapítványnak. Laura nővér sokrétű és szerteágazó tudományos munkája mellett saját műsorral rendelkezik a Mária rádióban, tagja volt a magyar Fenntartható Fejlődés Tanácsának, és számos tudományos publikáció gazdája. Integráló személyisége által olyan találkozások és párbeszédek jönnek létre, amelyek nélküle nem valósulnának meg – áll a hivatalos indoklásban. Baritz Laurát Hölvényi György európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) terjesztette fel a díjra.

Iványi Gábor lelkész egyben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke, amelyet 2011-ben az új egyházügyi törvény miatt alkotmánysértő módon fosztottak meg egyházi státuszuktól. Ez ügyben Strasbourgban pert is nyertek, és ez alapján járt nekik visszamenőleg a visszatartott pénz. A bíróság csak a pénzek kifizetésére kötelezte a Magyar Államot, az egyházi státuszuk rendezésére nem.

– Egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tettek, hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 százalékot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel. Velünk ezt meg is tették, hogy a nekünk felkínált 1 százalékot másnak utalták, pl. az evangélikus vagy a metodista egyháznak – mondta Iványi. 

Mint Iványi Gábor a Magyar Hangnak adott interjújában elmondta, bevételeik legalább ötven százalékától elestek, amikor megvonták tőlük az egyházi státuszt. 

Február elején azonban nagy változás következett be, a NAV váratlanul értesítést küldött arról, hogy sok év után az általa vezetett egyház visszakapta a 0444-es technikai számot, ami azt jelenti, hogy az egyházi 1 százalék adót újra fel lehet nekik ajánlani.