Rendőrség elé került a NER-kedvenc takarítócég 88 milliárdos megbízása

Rendőrség elé került a NER-kedvenc takarítócég 88 milliárdos megbízása

Polt Péter legfőbb ügyész kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 15-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történt jogsértés a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) idén januárban kiírt pályázatánál? – erre kérdezett rá a legfőbb ügyésznél Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. Vadai nem hirtelen megérzéstől vezérelve érdeklődött: az Átlátszó cikkét idézte, melyből kiderült, hogy a KEF január 17-én közel ezer kelet- és nyugat-magyarországi ingatlan takarítására, üzemeltetésére írt ki tendert.

Testhezálló elvárások

Az, hogy a KEF egyetlen pályázat keretében hirdette meg a 24+12 hónap időtartamra vonatkozó, 88 milliárd forintos keretösszegű munkát, már magában jelentősen korlátozta a lehetséges pályázók körét, de ennél komolyabb kritériumokat is megszabott. Például, konkrét energia és biztonság irányítási rendszert, speciális biztonsági tanúsítványt, legalább 23 három eltérő helyszínen lévő épület takarításában szerzett féléves tapasztalatot is megkövetelt a jelentkezőktől.

Mindezzel a kormányzati főigazgatóság lényegében egyetlen szereplőre: az állami pályázatokat sorozatosan elnyerő B+N Referencia Zrt.-re szűkítette a feltételeket. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint nehezen érthető, hogy miért írja ki a KEF immáron harmadjára is ugyanazokkal a feltételekkel a közbeszerzést több tízmilliárd forintra (szinte teljes mértékben garantálva ezzel egy adott cég győzelmét), miközben megtehetné, hogy több kisebb részfeladatra bontja a kiírást, nagyobb versenyt generálva ezzel a kis- és középvállalkozások között is.

Polt szerint ez bizony feljelentés volt

A pályázati győzelmet gyanúsnak érző Vadai Ágnes kérdésére Polt Péter válaszolt. „A kérdést tartalmilag feljelentésként értékeltem és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbítottam. A feljelentés elbírálásának eredményéről a nyomozó hatóság tájékoztatja majd a Képviselő Úrnőt” –írta szerdai válaszlevelében legfőbb ügyész.

Az ügy tehát a rendőrség elé kerül, ám ez nem jelenti, hogy nyomozás is indul majd. A rendőrségnek a beérkezéstől számítva három napja van a beadvány elbírálására. Ez alatt a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról dönthetnek (ha a bemutatott ügyet nem tartják bűncselekménynek vagy legalább gyanúsnak) – illetve, feljelentéskiegészítést is kérhetnek, ha sem az elutasításról, sem a nyomozás elindításáról nem tudnak egyértelműen dönteni.

Nem tudnak veszíteni

A győztes vállalatról közismert, hogy szinte nem tudnak veszíteni, ha állami tenderről van szó – írja az Átlátszó. 2019-ben például egy nettó 26 milliárdos keretszerződést nyertek el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól, de 2018-ban és 2017-ben is sikerrel szerepeltek a KEF közbeszerzésein. Akkor egy 24 milliárdos és egy 12 milliárd forintos tendert húztak be. De a MÁV is kötött már korábban szerződést a céggel: az állami vasúttársaság munka- és védőruhákat bérelt tőlük 600 millió forintért, majd 2020-ban a fertőtlenítésre kiírt kétmilliárd forint értékű munkákat is rájuk bízta. 2021-ben pedig egy egészen nagy horderejű, 300 milliárd értékű keretmegállapodásnak örülhettek. A sok sikeres közbeszerzés a B+N Referencia bevételein is meglátszik: a 2015-ös 9 milliárd forintos nettó árbevételüket 2022-re 127 milliárdosra növelték.

Arról, hogy ki áll a kormány kedvenc takarítócége mögött, már több médium is cikkezett – idézi fel a lap. Mint írják, a Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában álló vállalkozásban egy ideig Tombor András, Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai főtanácsadója is üzletrészt vásárolt, de a Zoom.hu szerint a B+N mögött korábban Simicska Lajos személye is felsejlett. Tombor és Kis-Szölgyémi emellett együtt vezette a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének adott tovább – mutatott rá még 2019-ben a Népszava.