Republikon: októberben háromból egy választónak nem volt pártja

Republikon: októberben háromból egy választónak nem volt pártja

Szavazóurnák a IX. kerületben 2022. április 3-án. (Fotó: Végh László)

Fotó: Végh László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromból egy választónak nincs pártja, a Fidesz-tábor hónapok óta tartó lemorzsolódása megtorpant, a Momentum népszerűsége féléves mélyponton van. Egy most vasárnapi választáson az LMP és az MSZP is parlamentbe jutna – derült ki a Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex ismertetett.

Az intézet szerint szeptemberhez képest októberben tovább nőtt a bizonytalanok aránya. Októberben már minden harmadik választó (33 százalék) mondta magáról, hogy nincs pártja. Az elmúlt egy évben még soha ilyen sok bizonytalan nem volt. Augusztushoz képest a bizonytalanok tábora öt százalékkal nőtt.

Megtorpant a Fidesz hónapok óta tartó népszerűségcsökkentése. Sőt, a pártválasztók körében Orbánék hibahatáron belül – 1 százalékponttal – még erősödtek is. Az adatfelvétel után jelentették be a csok pluszt, tehát ennek hatása még nem is érződött a támogatottságon. Egy év alatt összességében 5 százalékponttal csökkent Fidesz támogatottsága a pártválasztók között, míg a teljes népességen belül 6 százalékkal kevesebben szavaznának ma a kormánypártra, mint 2022 októberében.

A DK támogatottsága a Republikon felmérésekben hónapok óta stagnál: most 12, illetve 18 százalékra mérték őket a teljes népesség és a pártválasztók között. Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben még azt várta, hogy ilyenkorra már másfél millió választója lesz a DK-nak. Ehhez képest ma ugyanott áll a párt népszerűsége a Republikon felmérése szerint, mint tavaly ilyenkor.

Három hónapja nem változott a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága sem, Toroczkai Lászlóék stabilan tartják harmadik helyüket a pártok rangsorában. A teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig továbbra is 10 százalékon áll a Mi Hazánk. Féléves mélypontra került októberben a Momentum: legutóbb áprilisban mérték ilyen alacsonyra a párt népszerűségét. Szeptemberhez képest hibahatáron belüli mértékben – 1-1 százalékponttal – csökkent a Momentum támogatottsága a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók körében (7 százalék) is –  úgy tűnik, nem véletlenül ment neki Donáth Anna látványosan a DK-nak.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben már utolérte a Momentumot, de októberben nem tudta megelőzni. Támogatottságuk hibahatáron belüli mértékben, 1-1 százalékponttal csökkent, de már fél éve a parlamenti küszöb feletti. Az LMP érdekes módon erősödni tudott az elmúlt egy hónapban. Ungár Péterék októberben ismét elérték az 5 százalékos parlamenti küszöböt, míg a teljes népesség körében 3 százalékponton áll a zöldpárt. Az MSZP-t szintén 5 százalék fölé mérték, a teljes népességen belül pedig 3-ra.

Nem jutna önállóan a parlamentbe egy mostani választáson a Jobbik-Konzervatívok és a Párbeszéd-Zöldek sem: a teljes népesség körében a Jobbik 2, a Párbeszéd 1, míg a pártválasztók között előbbi 3, utóbbi 2 százalékponton áll. A felmérésben nem szerepeltek az újabb pártok, mint például Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja, Jakab Péter Nép Pártján formációja, és a Vona Gábor-féle Második Reformkor sem.