Republikon: Továbbra is Karácsony Gergely a fő esélyes Budapesten

Republikon: Továbbra is Karácsony Gergely a fő esélyes Budapesten

Grafikon: Republikon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi mérésekkel összhangban továbbra is Karácsony Gergely a főpolgármester-választás fő esélyese – ismertette legújabb kutatásának eredményeit a Republikon Intézet. A főpolgármester támogatottsága a teljes lakosságon belül 34 százalék, 9 százalékponttal előzi a második helyezett Szentkirályi Alexandrát.

Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve a regnáló főpolgármester támogatottsága 34 százalék, 9 százalékponttal megelőzve a második helyezett Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz jelöltjét, aki 25 százalékos támogatottsággal rendelkezik – derül ki a Republikon friss kutatásából. Eszerint az LMP által támogatott Vitézy Dávid a teljes népességben 21 százalékon áll, Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje pedig mindössze a szavazatok 2 százalékát birtokolja. Azon válaszolók körében, akik meg is neveztek egy főpolgármester-jelöltet, akire szavaznának, Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottsággal bír. Ezzel 10 százalékponttal vezet a főpolgármesteri versenyben Szentkirályi Alexandra előtt, akire a biztos szavazó pártválasztók 30 százaléka szavazna. Vitézy Dávid ebben a körben 25 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

– Ez azt jelenti, hogy Szentkirályi indulásának bejelentése óta a Fidesz-KDNP szavazók fegyelmezetten felsorakoztak a kormánypártok jelöltje mögött, aki így meg tudta előzni Vitézy Dávidot – írta a Republikon. Az intézet Szentkirályi Alexandra indulásának bejelentése előtt vizsgálta utoljára a főpolgármester-választással kapcsolatos preferenciákat, ekkor Karácsony Gergely a szavazatok több, mint 50 százalékát birtokolta Vitézy Dávid és a Fidesz-KDNP ekkor még ismeretlen jelöltjével szemben. A bizonytalanok aránya a felmérés szerint alacsony, 16 százalék. A választási részvételi hajlandóság 81 százalékos, melyből 64 százalék biztos szavazónak gondolja magát. – Ez önmagában nem vezet rekord magas választási részvételhez, hiszen a válaszadók hajlamosak felülbecsülni saját részvételi kedvüket, de mindenképpen átlag feletti érdeklődést jelez egy hónappal a szavazás előtt – írja a Republikon.

Az intézet úgy összegzi a kutatás eredményét, hogy az egy hónappal a választás előtt felvett adatok alapján Karácsony Gergely reménykedhet az újrázásban. – Vitézy Dávid a Fidesztől nem igazán tudott szavazókat átvenni, és Karácsonytól sem hódított el elég szavazót ahhoz, hogy Szentkirályi Alexandra legyen a favorit. Szentkirályi mellett kitart a fideszes választói réteg, de a kormánypártok nem állnak jól a fővárosban, és a saját táboron túl Szentkirályi Alexandra nem tudott új támogatókat szerezni. – fejtette ki az intézet. A Republikon elemzői ugyanakkor úgy vélik: a fővárosi közgyűlés összetétele a törvénymódosítással és a Tisza Párt érkezésével nehezen jósolhatóvá vált. Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, biztosan kevésbé egységes Fővárosi Közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia, mint 2019-től mostanáig, amelyben akár Tisza-, akár kutyapárti, akár momentumos vagy LMP-s képviselőkkel is rendszeresen együtt kell majd működnie a döntésképesség érdekében.