Rigorózusan figyel a szabályokra a MAVIR, amikor ukrán áramról van szó

Rigorózusan figyel a szabályokra a MAVIR, amikor ukrán áramról van szó

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország mégis vásárolna az ukrán féltől áramot, amennyiben keleti szomszédunk teljesíti az ügylettel kapcsolatos uniós szabályzatokban és irányelvekben foglalt feltételeket – tudta meg a HVG. Az MVM leányvállalata, a MAVIR a lap kérdésére elismerte, a románok és a szlovákok az energetikai válsághelyzet idején nem ennyire szigorúak, miszerint az uniós szabályok paragrafusszerű alkalmazását követelnék meg. 

A HVG értesülései szerint amennyiben az ukrán fél az előírt szabályokat teljesíteni tudja, körülbelül 2-3 hónapos átfutási idő után mégis vásárolhat Magyarország Ukrajnától villamos energiát. 

Korábban a 444.hu hírportál arról írt, a magyar állam elzárkózik az ukrán áram importtól, pedig ezzel mérsékelhető lenne a villamosenergia piaci ára. A hírportál szerint a MAVIR eddig nem kért az ukrán áramból, sőt a magyarok vonakodása miatt augusztusban meg is szakadtak ez ügyben a tárgyalások. Több iparági forrás is arra utalt, valójában politikai okai voltak az elutasító magatartásnak, Budapest ugyanis nem akart pénzt adni Kijevnek addig, amíg nincs megállapodás az oroszokkal a gázszállítások növeléséről. 

Szijjártó Péter egyébként a napokban tartott nagyköveti konferencián megjegyezte, a gázszállítások növeléséről folytatott tárgyalások olyan jól állnak az oroszokkal, hogy szeptembertől nagyobb mennyiségű földgáz érkezhet hazánkba.