Róluk szóltak a hírek 2020-ban

Róluk szóltak a hírek 2020-ban

Upor László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részben a koronavírus-járvány miatt, részben attól függetlenül, de több új név is bekerült a magyar nyilvánosság vérkeringésébe 2020-ban. Kik voltak azok, akiknek munkásságáról 2019-ben még a közvélemény nagy részének nem volt tudomása, de most már kívülről fújjuk a nevüket? A Magyar Hang összeszedte.

Ugyan már 2018 óta országos tiszti főorvos Müller Cecília, a világjárvány miatt tartott napi sajtótájékoztató révén ismerte meg nevét az ország, ahogy az operatív törzs többi tagjának nevét sem hallhattuk szélesebb körben korábban. Vagyis a nyilvánosság előtt sokszor nagymamáskodó, az érdemi újságírói kérdések megválaszolásával viszont már annál inkább hadilábon álló Müller mellett 2020-ban vált ismertté a nyakatekert hivatali kifejezések mestere, Kiss Róbert alezredes vagy az egykor színésznek készülő Gál Kristóf, az ORFK szóvivője, aki akárhány kormányközeli megyei lap kérdését ugyanolyan lelkesedéssel képes felolvasni nap mint nap. Ellenben a Magyar Hang hiába küldött száznál több kérdést, jogsértő módon soha egyetlenegy sem hangozhatott el.

A hírfogyasztók számára nem voltak már ismeretlenek, de ugyancsak a koronavírus tette mindenki által ismertté Szlávik Jánost, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetőjét vagy éppen Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát; mindketten rendszeresen nyilatkoznak a témában. Szintén a járvány miatt lett – híres helyett sokkal inkább – hírhedt Gődény György vírusszkeptikus gyógyszerész, akinek a nevéhez a Közös Nevező nevű, 2018-as választáson elinduló párt is köthető, amely aztán nem fizette vissza a kampányt követően a több mint 150 millió forintos állami támogatást. Gődényt a koronavírussal kapcsolatos tevékenysége miatt a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai kihallgattak, majd elengedtek nemrég.

Az SZFE-ügy hősei és antihősei

A koronavírus mellett a 2020-as évet talán leginkább a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása miatti tiltakozás ügye határozta meg. Igazán ennek kapcsán lett ismert Upor László volt rektorhelyettes vagy éppen a hallgatói önkormányzat vezetője, Csernai Mihály neve.

Míg az ügyet eleinte az országosan már ismert Vidnyánszky Attila kommunikálta főként a kormány részéről, aki az intézményt irányító alapítvány kuratóriumának vezetője lett, ám ezt fokozatosan átvette tőle az SZFE kancellárjává kinevezett, katonai múlttal bíró Szarka Gábor. Utóbbi úgy vélekedett a tiltakozókról, hogy „jól felkészített, arctalan tömeg tagjai zúzzák szét az SZFE belső működését”. Érdekesség, hogy Szarka még gyerekszínészként a Gyalogbéka című ifjúsági filmsorozatban is szerepelt, amely arról szólt, hogy néhány általános iskolás fellázad a hatalmi eszközökkel felülről irányított úttörőtábor ellen, ahol emiatt egy katonát tesznek meg táborvezetőnek.

Aki az ominózus luxusjacht mögött állt

Bár ha a Fidesz-közeli üzletemberekről esik szó, hajlamosak vagyunk elsőre Mészáros Lőrincre gondolni, nyáron Szíjj László, az egyébként egyik leggazdagabb magyar neve is beégett a köztudatba. Ugyanis a hozzá köthető milliárdos luxusjachton kapták lencsevégre Szijjártó Péter külügyminisztert nyáron, miközben ő egyébként aznapi Facebook-posztját egy olyan képpel illusztrálta, amiből arra lehetett következtetni, irodájából dolgozik.

Az ügy legnagyobb kérdése ugyanakkor az volt: felvetheti-e Szijjártó nyaralása a korrupció gyanúját, hiszen Szíjj állami közbeszerzéseken is gazdagodik. A miniszter ugyanakkor állította, soha olyan döntést nem hozott, „amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve”, a jachtozást pedig magánélete részének tekintette.

Akinek Szájer botránya miatt jutott a 15 perc hírnévből

Példátlan botrányba keveredett a Fidesz-alapító Szájer József: ereszcsatornán próbált elmenekülni hátizsákjában droggal egy brüsszeli, a kijárási korlátozások miatt illegális orgiáról – sikertelenül.

Míg a politikus emiatt csúfos bukással zárta karrierjét, addig az orgia szervezőjének, David Manzheley-nek éppen ez hozott hírnevet. Kapva az alkalmon ugyanis számtalan – nem csak magyar – sajtóorgánumnak nyilatkozott lelkesen arról, pontosan milyen bulikat is szokott szervezni. Ennek jegyében több alkalommal is megmutatta a „találkozók” helyszínéül szolgáló lakását, illetve a legendássá vált ereszcsatornát is. Igaz, Manzheley háttere egyébként nem teljesen tisztázott: ugyan ő több alkalommal is tagadta, de nemzetközi körözés van ellene érvényben, vagy legalábbis egy rá megszólalásig hasonlító, azonos nevű férfi ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar 2021/1. számában jelent meg január 1-jén.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2021/1. számban? Itt megnézheti!