Rovarirtással akarta kikerülni az iskolanyitást az Apáczai, az ELTE kancellárja közbelépett

Rovarirtással akarta kikerülni az iskolanyitást az Apáczai, az ELTE kancellárja közbelépett

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár katon-ái fertõtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Mûvészeti Iskola épületét 2021. április 6-án. Március 16. és április 6. között 59 településen 135 intézmény 500 ezer négyzetméterének fertõtlenítését végezték el, hogy - amennyiben ezt a járványügyi helyzet is lehetõvé teszi - az óvodások és a diákok fertõtlenített intézményekbe térhessenek vissza (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 444.hu vette észre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kancelláriájának közleményét, amelyben méltatlannak nevezik, hogy az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma rovarirtásra hivatkozva május 10-ig otthon tartotta volna a felső tagozat felső két osztályát is. Az általános iskolák április 19-i nyitását komoly viták övezik. Az ELTE vezetése szerint méltatlan és etikailag megkérdőjelezhető volt az iskolavezetés eljárása.

– Tisztelt Szülők! Bizonyára értesültek már a híradásokból, hogy a 9-12. évfolyamokon május 10-ig folytatódik a digitális oktatás. Iskolánkban ez a 7-8. osztályokra is vonatkozik, ugyanis az épületben legionella baktérium elleni hőfertőtlenítés, valamint rovarirtás lesz a következő hetekben – a Hvg.hu számolt be arról, hogy ezt a levelet kapták az érintett osztályok szülei az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának igazgatójától.

Ismert, hogy a pedagógus és szülői szervezetek is aggodalmukat fejezték ki, amiért az általános iskolás korosztály április 19-én a kormány döntése értelmében visszatérhet a jelenléti oktatáshoz, miközben Magyarországon továbbra is tetőzik a járvány.

Az ELTE Kancelláriája kedden közleményben reagált a Hvg.hu-n megjelent információkra: a közleményből kiderül, hogy a a kancellár visszavonta az iskola meghatározott üzemeltetési jogosultságait, és központilag végzi majd el a fertőtlenítést úgy, hogy az április 19-ig készen legyen.

Érdekes módon az egyetem vezetése azzal is érvel: az általános iskolai jelenléti oktatás újra indításának dátuma – a kormány szakmai értékelése alapján – az utolsó időpontig is módosulhat. De leszögezik, hogy szerintük méltatlan és etikailag is megkérdőjelezhető az a vezetői magatartás, amely bármiféle előzetes vezetői egyeztetés nélkül az egyetem egy másik szervezeti egységének felelősségi körébe tartozó feladat ellátására való hivatkozással kíván egy kormányzati döntést megkerülni. – Szeretnénk tájékoztatni a közvéleményt, hogy a cikkben említett hőfertőtlenítési munkálatok elvégzése – korábban egyeztetve, előre tervezett módon – 2021. április 13-án, azaz a mai napon megkezdődik, a rovarirtási munkálatokra pedig a következő pár napban sor fog kerülni – közölték.

– Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetése és a Kancellária munkatársai igyekeznek mindent megtenni az Egyetem dolgozóinak és diákjainak, hallgatóinak biztonságáért, egészségének védelméért, éppen ezért minden előremutató, ezeket az erőfeszítéseket támogató javaslatra nyitottak vagyunk – írták. Azt is hozzáteszik a közelményben: az Egyetem gyakorló iskoláinak vezetőitől származó önkéntes tájékoztatáson alapuló információk szerint jó ütemben halad az intézmények tanárainak és dolgozóinak oltása, van olyan gyakorló gimnáziumuk, ahol tanárok és dolgozók közel 100 száz százaléka megkapta már legalább az első védőoltást.

Címkék: ELTE, iskolanyitás