Rövidesen érkezik a százezres iskolakezdési támogatás – a határon túlra

Rövidesen érkezik a százezres iskolakezdési támogatás – a határon túlra

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond a vajdahunyadi magyar bölcsőde átadásán 2023. július 17-én. (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már jövő héten indul a határon túli magyar diákoknak járó, 100 ezer forintos iskolakezdési támogatás folyósítása, Erdélyből például 20 ezerrel több pályázat érkezett, mint két éve. Eddig összesen 237 296 kérelem érkezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez a 100 ezres támogatásra – közölte a szervezet a Hvg.hu-val. Ennek jelentős részét, egészen pontosan 227 159 kérelmet el is fogadtak, őket a napokban értesítik, az „az utalások pedig jövő héten indulnak”. Mint írták, a következő hetekben, több ütemben minden sikeres pályázóhoz megérkezik a pénz.

Az évi egyszeri támogatásra tavasszal pályázhatnak a szülők, és hivatalosan az előző tanévre folyósítják, feltéve, ha nem volt túl sok hiányzása a gyereknek. Az erdélyi, horvátországi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és muravidéki magyar nyelvű oktatásban részt vevő diákoknak járó „Szülőföldön magyarul” támogatás egyébként már az előző tanévben is 100 ezer forint volt. 2022-ben viszont még csak 22 400 forintot kaptak a külhoni magyarok iskolakezdési támogatásként a magyar államtól. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2023-as évi beszámolója alapján a program finanszírozására több mint 22 milliárd forintot különítettek el.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tavasszal jelentette be, hogy a pénzre egy hónapon keresztül lehet pályázni, „kizárólag online formában”. Az űrlapot valóban online kellett a pályázó szülőknek és egyetemi hallgatóknak kitölteni, de utána ki kellett nyomtatni és aláírva elküldeni az illetékes hatóságokhoz. A támogatás összegének kérdése az elmúlt napokban többször is előkerült, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón például azzal magyarázta, miért nem terjesztik ki Magyarországra is a pénzügyi segítséget, hogy akik Magyarországon gyermeket vállalnak, számtalan támogatásban, adókedvezményben részesülnek, míg a határon túliak „semmilyenben”. Ez azonban nem igaz – hívta fel a figyelmet a lap. Szlovákiában például – más támogatások mellett – egy 2022-es törvénymódosítás alapján 110 eurós (43 ezer forintos) egyszeri iskolakezdési támogatást kapnak tavaly óta az első osztályos diákok szülei, az egyébként 60 eurós (23 ezer forintos) családi pótlékon felül. Romániában pedig 292 lej, nagyjából 17 ezer forint jár a 2-18 éves gyermekeknek, és 26 éves korig azoknak az árváknak, akik középiskola után folytatják tanulmányaikat. A különleges nevelési igénnyel élő gyerekek étkezési, ruha- és taneszköz vásárlási segélyt kapnak, átlagosan havi 20-25 ezer forintot. Ezen felül jár utazási támogatás minden olyan diáknak, aki lakhelyétől távol lévő intézményben tanul.

Magyarországon a családi pótlék 2008 óta változatlanul havonta 12 200 forint. A kormány annyival járul hozzá az iskolakezdéshez, hogy a szeptemberi családi pótlékok folyósítását hamarabb, már augusztus végén megkezdi. Ez azonban nem plusz pénz, hiszen nem duplán utalnak, csak a szeptemberi pénzt hozzák előre.