RTL: Nem tett le a hetedik frakcióról Márki-Zay Péter

RTL: Nem tett le a hetedik frakcióról Márki-Zay Péter

Egységes ellenzék (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ameddig a pártok nem adják le a közös ellenzéki listát, addig van esély a hetedik parlamenti frakcióra – ezt Márki-Zay Péter válaszolta az RTL Híradó kérdésére a hat ellenzéki párt vezetőivel tartott szerdai közös sajtótájékoztatón.

Arról, hogy lehet-e Márki-Zay Péternek saját frakciója a következő Országgyűlésben, már jó ideje szó van. Az eredője, hogy a hat ellenzéki párt – Demokratikus Koalíció, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd – még tavaly megállapodott: a közös országos listát úgy állítják majd össze, hogy mindannyiuknak lehessen önálló frakciójuk. A miniszterelnök-jelölti előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter ugyanakkor egy saját frakcióra is igényt tartana, ehhez egyébként arra lenne szükség, hogy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt is jelölőszervezetté váljon, az országos listán pedig kapjon befutó helyeket. Ezt ugyanakkor a pártok nem szeretnék, hiszen az ő politikusaiktól venne el parlamenti székeket.

A mostani nyilatkozat azért is érdekes, hiszen Márki-Zay Péter kedden este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a hetedik frakció kapcsán még úgy fogalmazott, hogy ő „mindent el tud engedni”, de továbbra is hangsúlyozta, hogy a cél a kormányváltás, és mindent támogat, ami ezt szolgálja. Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok valóban nem támogatnák-e azt a bizonyos hetedik frakciót, azt válaszolta: „a pártok fele így gondolja, a pártok fele úgy gondolja”. Ezt már jelezték neki „emelt hangon” és hivatalosan is.

Az ellenzéki pártok és a közös jelölt sajtótájékoztatója más szempontból is érdekes volt. Amikor a politikusok befejezték a népszavazási aláírásgyűjtésről a mondandójukat, hiába igyekeztek az újságírók más témában is kérdést feltenni, az egységes ellenzék frissen kinevezett sajtófőnöke, Péterfi Judit ezt nem engedte. Márki-Zay Péter még meg is kérdezte tőle, hogy válaszolhat-e, a sajtófőnök azonban azt mondta, hogy „nem, mert akkor sajnos felborítjuk a rendet”.