Schmidt Mária szerint a német vezetők hálátlanok, amiért nem vettek részt Gorbacsov temetésén

Schmidt Mária szerint a német vezetők hálátlanok, amiért nem vettek részt Gorbacsov temetésén

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„HÁLÁTLANOK, SZÉGYENTELENEK” címmel – így, csupa nagybetűvel – értekezett a közösségi oldalán Schmidt Mária történész arról, hogy a beszámolója szerint Orbán Viktor volt az egyetlen nyugati országvezető, aki megjelent Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár szombati temetésén Moszkvában. A miniszterelnöki tanácsadó felidézte azt is, hogy az orosz állam nem rendezett a számára hivatalos állami temetést, de katonai tiszteletadást kapott és nyitott koporsóját a szokásoknak megfelelően elhelyezték a Vörös tér közelében álló Szakszervezetek Házában.

Schmidt Mária azt írta: Gorbacsov, míg élt, a Nyugat darlingja volt. Mert könnyű győzelemhez segítette őket a hidegháborúban. Mert egyoldalú gesztusok sorát tette, abban bízva, hogy az amerikaiak, és a „fejlett Nyugat” majd viszonozza őket. Szerinte a nyugati csúcspolitikusok egytől-egyig palira vették, és azzal fizették ki, hogy médiájukkal hízelegtettek neki és a semmit sem jelentő Nobel-békedíjjal (1990) dekorálták ki.

– Hogy mennyire semmibe vették, arról mindennél ékesebb bizonyítékot szolgáltatott szombati temetése, amin Orbán Viktoron, Magyarország miniszterelnökén kívül egyetlen külföldi állami vezető sem jelent meg. Pedig az oroszok minden bizonnyal azért nem rendeztek az elhunyt számára állami temetést, hogy ne hozzák a végtisztességre érkező külföldi vezetőket kellemetlen helyzetbe azzal, hogy orosz partnereikkel találkozniuk, érintkezniük kelljen.

Schmidt Mária ezt követően Németországot és a német politikusokat ostorozta. – Egyetlen német politikus sem volt, aki kifejezésre juttatta volna köszönetét annak a Gorbacsovnak, aki nélkül hazájuk még mindig ketté lenne osztva. Nyilván azért, mert olyan, hogy Németország már nincs, ezért vezetői sincsenek. Vannak ugyan olyanok, akiket államelnöknek, kancellárnak vagy külügyminiszternek hívnak, de ez ne tévesszen meg senkit. Már régóta mindenki tisztában van vele, hogy ők saját magukon kívül senkit nem képviselnek – jelentette ki.

Úgy véli, a temetés napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság. „Vezetőik gyávák, hálátlanok, kulturálatlanok, tiszteletlenek. Eloldották magukat az európai kultúrától, körvonaltalan, arcnélküli senkik. A németek egy része pedig nemcsak eltűri, de követi is őket” – állapította meg. Schmidt Mária arra a következtetésre jutott, hogy ne tegyen a németeknek gesztusokat, szívességet senki, mert nem értékelik, és nem fogják viszonozni.

Schmidt Mária egyike volt a magyar kormány delegációjának, aki Orbán Viktorral szombaton Moszkvába utazott Gorbacsov temetésére. Az eseményen Vlagyimir Putyin nem vett részt, sőt, nem is sietett megemlékezni Gorbacsovról a halála után. „Nem hiszem, hogy Putyin különösebb csodálója lett volna Gorbacsovnak” – mondta az Infostart összeállítása szerint a Reutersnek Vladimir Pozner hibátlan amerikai kiejtéssel beszélő, de francia állampolgár veterán újságíró, aki a békeidőkben egyfajta híd volt kelet és nyugat között. Pozner megjegyezte, hogy Putyin teljesen másképp állt elődje, Borisz Jelcin halálához, ami után egynapos nemzeti gyászt hirdetett és állami temetést tartottak