SMS-ben gratulált Lázár János Márki-Zay Péternek

SMS-ben gratulált Lázár János Márki-Zay Péternek

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János a választás másnapján kora reggel SMS-ben gratulált az általunk elért eredményhez és az újraválasztásomhoz. Bízom benne, hogy ez a gesztus az utóbbi időben tapasztalt ellenségeskedés és sárdobálás végét jelenti és a jövőben rendeződik Hódmezővásárhely és a kormány viszonya – fejtette ki lapunknak Márki-Zay Péter.

A régi-új polgármestert annak kapcsán kérdeztük, hogy a városban igen eseménydúsra és durvára sikerült a kampányidőszak. A június elején Hódmezővásárhelyre látogató Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadta Márki-Zay kézfogását, Lázár János építési és közlekedési miniszter pedig bukott embernek nevezte a város polgármesterét, hozzátéve, hogy „semmit nem tud elintézni, és sehol nem jegyzik”. A választás előtti éjszaka, június 8-án hajnalban a Mindenki Magyarországa jelöltjét, Turi Csabát a Fidesz jelöltje, Ozgyin Balázs támadta meg és fojtogatta, az ügyből feljelentés lett. A Mindenki Magyarországa a vasárnapi önkormányzati választáson végül komoly sikert aratott: Márki-Zay Péter a voksok 55 százalékát szerezte meg, fideszes kihívója, Grezsa István 38 százalékkal lett második. Októbertől a képviselő-testületben a mozgalomnak 11 képviselője lesz, a Fidesz-KDNP 4 képviselője kompenzációs listáról került be az önkormányzatba.

Márki-Zay Péter két nappal a választások után arról beszélt, hogy a kedélyek érzékelhetően lenyugodtak, ami mindenképp jó hír. Ennek jele szerinte, hogy Ozgyin Balázs tettét őszintén megbánta és bocsánatot kért, Turi Csaba pedig bejelentette, hogy visszavonja az inzultus miatt tett feljelentését. A polgármester reményeit fejezte ki, hogy a politikai szinten is normalizálódik a helyzet, és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel folytatódhat a kampányidőszakot megelőzően félbeszakadt együttműködés.

Kifejtette, fontos célkitűzésük, hogy Hódmezővásárhely is hozzájusson a neki járó forrásokhoz; ilyen a leállított uniós projektek és a Modern Városok Program miatti kompenzáció, vagy a rezsitámogatás, amelyből egyedüli megyei jogú városként egyetlen fillért sem kapott a település. Ezek több száz millió forintot jelentenek.

A Mindenki Magyarországa Néppárt elnökét kérdeztük az EP-választáson elért, igen gyenge eredményről is. (A párt 0,64 százalékot ért el.) Márki-Zay kifejtette, hogy a Tisza Párt sok szavazatot elvitt tőlük, ha nem így történik, a közvélemény-kutatások szerint 2-3 százalékot érhettek volna el. – Úgy tűnik, hogy nem az MMN lesz a rendszerváltó párt – jegyezte meg, hozzátéve: nem is ez a lényeg, hanem az, hogy alig néhány hónap alatt lett egy olyan erő – a Tisza Párt –, amely a Fidesszel egy súlycsoportba került, így képes lehet 2026-ban megdönteni „ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát". – Ha ez Magyar Péter pártja, akkor őket kell támogatni – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a választási eredmény ismeretében milyen jövőt lát az MMN előtt, kifejtette: nem szüntetik be a működésüket, a helyben elért eredményeik mutatják, hogy a párt által képviselt értékrendre van igény. A Fidesz támogatottsága Hódmezővásárhelyen 37 százalékos, a Tisza Párt 24, a Mindenki Magyarországa 22 százalékot ért el, ami arra ösztönzi őket, hogy folytassák a munkát. Az EP-választási eredményeket kommentálva megjegyezte, sajnálja, hogy a Momentum nem jutott be, mivel Donáth Anna és Cseh Katalin munkáját nagyra értékelte. A hazai politikai céljaik között azt emelte ki, hogy a 2026-os országgyűlési választásokra közösen el kell érni, hogy a 106 egyéni kerület legalább felében az ellenzék jelöltje legyőzze a Fideszt, és listán is hasonló eredmény szülessen.