Sokan eleve védettek lehetnek a koronavírussal szemben

Sokan eleve védettek lehetnek a koronavírussal szemben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A populáció fele mintha eleve védett lenne a koronavírussal szemben – vetette fel a Magyar Narancsnak adott interjúban Balkányi László. Az orvos-tudásmérnök példaként a Diamond Princess óceánjárót említette, illetve az idősotthonokat világszerte: bár a járvány ezeken a helyeken tényleg dühöngött, mégsem ment 40-60 százalék fölé a fertőzöttek száma. Ahogy viszonylag gyakran előfordult, hogy egy háztartásban élők sem kapták el egymástól a koronavírust.

Ezt a látszólagos védettséget korábban nem értették Balkányi elmondása szerint. Az átfertőzöttség vizsgálata során is azt találták, hogy kevés emberben voltak meg az átesettséget mutató IgG-, IgM-ellenanyagok. Azt is látták továbbá, hogy sokaknál nagyon enyhe lefolyású, vagy tünetmentes volt a betegség.

– A kutatók ezért azt kezdték vizsgálni, hogy az úgynevezett T-sejtes immunválasznak van-e kimutatható jelenléte a populációban, és nagyon érdekes dolgot találtak. Kicsit leegyszerűsítve, ez a szervezet első védvonala, az IgG-, IgM-reakció már egy későbbi védvonal működésének eredménye, egy súlyosabb fertőzésre adott válasz. A közönséges koronavírusokra ugyanis ad egy bizonyos védettséget ez a T-sejtes immunválasz: ha az ember megkap egy náthát, akkor ugyanazt a náthát egy darabig nem kapja meg. Ennek jól ismert a mechanizmusa, a különböző T-sejtek elraktározzák a tudást a kórokozóról, a közönséges koronavírusok bizonyos strukturális fehérjéire emlékeznek. A kutatók most arra jöttek rá, hogy ez viszont a populáció nagy részének ad egyfajta védettséget az új koronavírussal szemben is – anélkül, hogy korábban találkozott volna az új koronavírussal – ismertette Balkányi László a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Az orvos beszélt arról is, hogy számít második hullámra, de szerinte enyhébb lesz, mint az első. Úgy látja, ősszel térhet még vissza valamilyen formában. Azt is valószínűnek tartja, hogy lesznek korai vakcinák már ősszel, de ezek akkor még nem lesznek tömegesen elérhetőek bárki számára. „Arra pedig, hogy az év végére vagy a jövő év elejére lesz elérhető oltás, ma már sokkal nagyobb esélyt látok, mint akár két hónappal ezelőtt” – tette hozzá.