Sorozatban negyedik napja dőlt meg a hajnali országos melegrekord

Sorozatban negyedik napja dőlt meg a hajnali országos melegrekord

Fotó: Unsplash/jose Ignacio Pompe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat már sorozatban a negyedik nap, amikor megdőlt a hajnali országos melegrekord – derült ki a HungaroMet Zrt. tájékoztatásából. A pécsi egyetem meteorológiai állomása mért a szombati korai órákban 27,7 Celsius-fokot, ami több mint három fokkal meghaladja a korábbi, Berettyóújfaluban mért rekordot. Annak is már több mint hetven éve: 1952. augusztus 18-án mértek hajnalban 24 Celsius-fokot.

A napi fővárosi hajnali melegrekord is megdőlt, Pestszentlőrincen csökkent 24 fokig a levegő. A korábbi rekord Budapesten 22 fok volt, ezt 1947-ben Istvánmezőn, 1985-ben a Széchenyi-hegyen és 2022-ben a János-hegyen mérték.

Az augusztus 17-ei napra vonatkozó maximum-hőmérséklet rekordja szintén megdőlt, Baja Csilagvizsgáló állomáson mértek 40,4 fokot. A korábbi rekord ezen a napon 37 fok volt, amiről 2022-ben számoltak be Baján és Kübekházán.

A pénteki hajnali melegrekord megdőléséről itt számoltunk be