Szalma Botond: Mi nem loptunk és nem is fogunk lopni

Szalma Botond: Mi nem loptunk és nem is fogunk lopni

Szalma Botond, a Mindenki Magyarországa Néppárt kampányfőnöke és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke 2024. január 19-én. (Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igaznak bizonyult korábbi értesülésünk, amely szerint Szalma Botond, a Mahart korábbi vezérigazgatója, a KDNP volt budapesti elnöke lett a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) kampányfőnöke – derült ki a párt pénteki sajtótájékoztatóján.

A rendezvényen Szalma Botond arról beszélt, ma nem gazdasági vagy politikai, hanem morális, illetve erkölcsi válság van az országban. Az elmúlt harminc évben kialakult két pártcsoportosulással, a Fidesszel és az ellenzéki pártokkal szemben nem politikusokkal, hanem az emberekkel akarnak szövetséget kötni. Kiemelte, a kampányban nagy szerepe van a sajtónak, illetve arra kérte az újságírókat, azonnal jelezzék, ha valamit rosszul csinálnak, hiszen senki nem tévedhetetlen, bátran állnak minden kritika elé. A sajtó kapcsán kiemelte, elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi hatalom egyes sajtóorgánumokat – köztük a Magyar Hangot – kizár a kormányinfókról. Az adófizetői forintokból működő kormány ilyet nem tehet.

– Mi nem loptunk és nem is fogunk lopni, nem hazudtunk, és nem is fogunk hazudni, nálunk nem veszti el közpénzjellegét a közpénz. Olyan úton indulunk el, ahol őszinte a kommunikáció és a hang. Ahogy eddig is, a jövőben is elszámolunk minden egyes fillérrel – mondta Szalma Botond. – Nálunk nincs és nem lesz gyűlölködés, nem lesz gyakorlat mások szidása. A teljesítményt mindenütt elismerjük, az önkormányzatoknál például számos olyan ellenzéki település van, ahol nagyszerű munkát végeznek, például Gödöllőn Gémesi György, Kübekházán Molnár Róbert, de megemlítette a fideszesek közül a székesfehérvári Cser-Palkovics Andrást is. Kiemelte, a települések vezetőinek nem a pártokhoz kell igazodni, hanem a helyben élők érdekeit kell képviselni.

Elmondta, az önkormányzati választáson az MMN önállóan nem indul, de minden támogatást megad az ellenzéki jelölteknek. A Magyar Hang kérdésére elárulta, hogy a nyári EU-választáson tíz százalékos eredménnyel lenne elégedett, ami 1-2 mandátumot jelenthet. Tervezett listájukon pedig kizárólag építő embereket találunk, akik idegen nyelveket beszélnek, és akik hatékonyan tudják képviselni hazánkat az Európai Parlamentben. A végleges listáról a február 17-én tartandó kongresszuson döntenek majd.

Márki-Zay Péter pártelnök arra kért minden ellenzéki pártot, hogy az önkormányzati választáson mindenütt egyetlen jelölt induljon, mert csak így lehet a Fideszt legyőzni. Ahol pedig nem tudnak előzetesen megegyezni, ott előválasztáson döntsenek az indulóról. A Mindenki Magyarországa Mozgalom pedig vállalja, hogy megszervezi az előválasztást azokon a településeken, ahol előzetesen nem sikerül megegyezni a közös ellenzéki jelöltről. Egyúttal arra kért minden ellenzéki érzelmű szavazót, hogy írja alá az erről szóló és hamarosan elinduló petíciót.

Szalma Botond korábban a KDNP budapesti elnöke volt, de kilépett a pártból, miután 2014-ben elindult az akkori fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt ellen Újpesten, illetve több kritikát is megfogalmazott a kormánnyal szemben. Egykori pártjával szemben pereket is nyert. 2019-ben ismét felmerült, hogy elindul az újpesti kerületvezetői posztért, az összes ellenzéki párt be is állt mögé, végül családi okok miatt visszalépett.