Szarvas Koppány Bendegúz szerint alternatíva, hogy folyjon vér, de nem akarja

Szarvas Koppány Bendegúz szerint alternatíva, hogy folyjon vér, de nem akarja

Szarvas Koppány Bendegúz (Fotó: Facebook/Szarvas Koppány Bendegúz hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szarvas Koppány Bendegúz szerint az eddigi eredménytelen tüntetésekkel szemben alternatíva lenne, ha vér folyna, kuka égne, szélvédő törne be és pártház robbanna. A Momentum józsefvárosi önkormányzati képviselője egy a hétvégén a Facebookon meghirdetett augusztus 3-i esemény, az Egymillióan a balf... tüntetések ellen! oldalán megjelent poszthoz kommentelt.

Az oldalon vasárnap este egy magánszemély írt anarchista hangvételű posztot – amelyet a program szervezője, a Nem kinövöm, hanem ez egy komoly politikai mozgalom nem törölt: „Meg úgy amúgy is vagy folyjon vér, égjen kuka, törjön be szélvédő, robbanjon pártház, vagy maradj otthon..."

Ehhez fűzött kommentárt Szarvas Koppány Bendegúz. „Na, ez legalább egy alternatíva" – fogalmazott. A Momentum politikusától Kollár Árpád író, költő, kérdezte meg, komolyan gondolja-e, hogy a „folyjon vér" alternatíva, amire a momentumos politikus megerősítette ezt. „A kimenni skandálni, hazamennihez képest? Miért, nem az?" Kollár erre azt reagálta:„Valóban nem ugyanaz. Ugyanis a vér nem lehet alternatíva".

Az augusztus 3-ra a Kossuth térre meghirdetett demonstáció személy szerint ismeretlen ötletgazdája vagy ötletgazdái konkrét politikai célt nem fogalmaztak meg, érdemben csak annyit deklaráltak az esemény leírásában, hogy „ez a jövőnkről szól", és hogy nem látják jónak hogy az ellenzéki pártok rátelepednek az eseményekre, értelmetlennek tartják a városi vonulgatást, vagy az üres épületekkel való ordibálást.

Szarvas Koppány Bendegúz – aki korábban a DK-t is megjárta – áprilisban a 24.hu kórházkiürítésekről szóló cikke kapcsán emlegetett lámpavasat a fideszeseknek egy később törölt Facebook-posztban. „Járványkezelés Fidesz módra. Nehéz erre szalonképesen reagálni, inkább csak úgy fogalmazok: megdolgoznak a fiúk a lámpavasért" – fogalmazott akkor.

Később ezzel kapcsolatban a Józsefváros című önkormányzati lapnak adott interjújában azt mondta, hogy megbánta a durva szóhasználatot. „Egy nagyon durva kormányzati intézkedést jellemeztem egy durva szóképpel. Beláttam, hogy hibáztam, és bocsánatot kértem” – fogalmazott.

Hozzátette, Orbán Viktor 1988-as szavaihoz hasonlóra utalt ő is, csak rosszul fogalmazott. „Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni” – mondta a mostani miniszterelnök még a rendszerváltás előtt. Szarvas Koppány Bendegúz szerint az idézet pont azt írja le, amit ma a Fidesz csinál.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után, hétfő délután Szarvas Koppány Bendegúz saját Facebook-oldalán elmélkedett a tüntetésekről, amelyet kommentként több helyen is megosztott a rendezvény beszélgetéseiben. Egyebek között kifejtette: a tüntetés egy reaktív műfaj, amit valami ellen szerveznek meg. „Csakhogy amikor felmerül az alternatíva kérdése, akkor már logikusan nincs egyetértés nem csak a „mit”, hanem a „hogyan” terén is. Nagyjából ahány tüntető, annyi megoldási elképzelés" – fogalmazott. Kifejtette továbbá, hogy meggyőződése szerint nem a tüntetések fogják elhozni a Fidesz és a NER bukását, ami az igazi katarzist jelentené. A momentumos politikustól megtudhattuk azt is, hogy kormányváltás akkor lesz, ha az ellenzék alternatívát mutat fel. „Az alternatívaállítás pedig nem tüntetésekből nő ki. Segíthetik, de kevés. Nem a békés tüntetés alternatíváját kell megkeresni (az az erőszakos tüntetés, nem akarjuk), hanem a tüntetés kormányváltó alternatíváját, ami a szerveződés, országos hálózatépítés (úgynevezett „vidékjárás”) és a mozgalomépítés, aztán a választások megnyerése" – fogalmazott a Momentum fővárosi politikusa.