Szekszárd is átadná az államnak a helyi vízszolgáltatóban való részesedését

Szekszárd is átadná az államnak a helyi vízszolgáltatóban való részesedését

(Fotó: Flickr.com/Joe Shlabotnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyi vízszolgáltató zökkenőmentes működésének biztosítása végett Szekszárd önkormányzata részt kíván venni az állami integrációs programban – ezt a tolnai megyeszékhely jegyzője közölte az MTI-vel a közgyűlés csütörtöki ülése után. 

Gábor Ferenc jelezte: a közgyűlés ülésének zárt részén a képviselők csaknem mindegyikének támogatásával fogadta el a testület azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében az önkormányzat részt kíván venni a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) által koordinált integrációs folyamatban.

Közölte: az önkormányzat többségi tulajdonában álló, Szekszárdon és további több mint félszáz Tolna megyei településen szolgáltató Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt. (ERÖV) hatékonyabb hosszú távú működéséért határoztak így a képviselők. A szolgáltató ugyanis a növekvő költségei miatt veszteségessé vált, a településeknek pedig dönteniük kell, finanszírozzák-e ezeket a veszteségeket vagy átadják részesedésüket az államnak.

Az MTI kérdésére Gábor Ferenc azt mondta, egy későbbi közgyűlésen az önkormányzat várhatóan már arról dönt, hogy az állami tulajdonú NV-re ruházza át részesedését az ERÖV-ben. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény tavaly nyár óta hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy részt vegyenek az integrációban.

A jegyző közölte: tudomása szerint a többi, az ERÖV-ben részesedéssel rendelkező településen már megszülettek a hasonló döntések. Lapunk is megírta, hogy a Tolna megyei kisebb önkormányzatok sorban mondanak le a több mint 43 milliárdos vagyonnal rendelkező, közös tulajdonú víziközműcégről, hogy átadják az államnak. Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. egyébként 51 tolnai településen szolgáltat ivóvizet és a legtöbb helyen ez a cég biztosítja a szennyvíz elvezetését is.

A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje  vezetése július közepén, az új rezsirendelet után Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult, mert az áram árának emelkedése miatt szüksége lett volna 880 millió forint állami támogatásra. Pénzügyi támogatás helyett azonban a Nemzeti Vízművektől kaptak részletes tájékoztatót arról, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát az államnak.

Tavaly decemberben és idén januárban több dél-alföldi település döntött úgy, hogy részt vesz az NV integrációs programjában, egyúttal az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrészét ingyenesen átruházza az államra.