24.hu: Államosíthatják a Tolna megyei víziközműcéget

24.hu: Államosíthatják a Tolna megyei víziközműcéget

(Fotó: Flickr.com/Joe Shlabotnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu úgy tudja, Szekszárdon még nem, de a megye kisebb településeinek többségében már megszületett a döntés: az önkormányzatok sorban mondanak le a több mint 43 milliárdos vagyonnal rendelkező, közös tulajdonú víziközműcégről, hogy átadják az államnak. Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. 51 tolnai településen szolgáltat ivóvizet és a legtöbb helyen ez a cég biztosítja a szennyvíz elvezetését is.

A lap szerint a tulajdonosok próbálták elkerülni, hogy a tavaly 2,7 milliárd forintos rekordbevétel mellett 121 ezer forintos nyereséget produkáló cég állami fenntartásba kerüljön, de nem jártak sikerrel.

A portál tulajdonába került dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje  vezetése július közepén, az új rezsirendelet után Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult, mert az áram árának emelkedése miatt szüksége lett volna 880 millió forint állami támogatásra.

A cég a miniszter helyett a Nemzeti Vízművek Zrt.-től kapott választ, pénzügyi támogatás helyett pedig részletes tájékoztatót arról, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát az államnak. Hivatalosan integrációs eljárásnak hívják ezt az elmúlt években elindított kormányzati programot, amellyel lehetővé tették a rezsicsökkentés miatt megroppant víziközműcégek állami átvételét.

– Az önkormányzatok kényszerpályán vannak, nem tudnak mást csinálni, csak az átadás mellett dönthetnek – mondta a 24.hu-nak az egyik érintett tolnai település, Bátaszék polgármestere. Bozsolik Róbert elmondta, próbáltak „kiskaput keresni”, hogy megtartsák a közművagyont, de végül egyértelművé vált, hogy nincs lehetőség az államosítás elkerülésére, a napokban hozzák meg erről a döntést.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő augusztus közepén arról beszélt lapunknak: korábban kiállt amellett vízközműcégek az önkormányzatoknál maradjanak, ma azonban – tekintettel a rezsicsökkentés miatt előállt veszteségekre és az energiaár-emelkedésre – már azt tanácsolja a többi polgármesternek, hogy amelyik önkormányzat nem tudja üzemeltetni a vízszolgáltatást, mihamarabb át kell azt adnia a tulajdonjoggal és az üzemeltetés felelősségével együtt az államnak, amely szerinte vélhetően a mostani szolgáltató cégeket fogja majd feltőkésíteni. 

A víziközmű-ágazat leépüléséről, ennek okairól ITT olvashat.