Szervezett szavazószállítást jelentettek Helesfáról és Hortobágyról

Szervezett szavazószállítást jelentettek Helesfáról és Hortobágyról

Szervezett buszoztatásról számolt be a Tiszta szavazást kezdeményezés Helesfáról

Fotó: Tiszta szavazás; Youtube.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 9 megyéből számolt be szervezett utaztatásról, buszoztatásról a Tiszta szavazás nevű kezdeményezés a mai országgyűlési választáson. Mint írták, a választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha szavazókat busszal szállítanak a szavazóhelyiséghez. A szabályozás a 9 fős vagy annál nagyobb járművek esetében tiltja a szállítást, illetve tiltja a szállítás szervezését, a többszöri fordulást.

A Tiszta szavazás legfrissebb közleménye szerint a kora délelőtti órákban a Baranya megyei Helesfán készítettek szervezett szavaztatást rögzítő képsorokat. Mint írták, a videón látható kisbusz legalább kétszer fordult és 9, illetve 10 főt szállított a szavazókör közelébe. Bejelentették azt is, hogy a Tiszta szavazás választási kifogást fog tenni az ügyben. Videót is közzétettek az esetről.

A nap folyamán a Hajdú-Bihar megyei Hortobágyon is történt hasonló. A történtek miatt el is marasztalták a bő 1400 lakosú települést, amelyhez több tanyaközpont is tartozik.

Mint a szervezet felidézte, a tanyajáratként emlegetett menetrendszerű buszjáratot az önkormányzat a választás napjára is meghirdette, hogy ezzel szállítson szavazókat a választás napján. A Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerületi választási bizottságnál tett kifogás után még szombaton eltiltották ettől az önkormányzatot. Ám vasárnap reggel a Tiszta szavazás program helyi őrszemei mégis választók szállításáról tettek bejelentést.

Helyi beszámoló szerint öten szálltak ki az önkormányzat „Daróczi Ignác terv” feliratú bordó kisbuszából vasárnap reggel a Hortobágy 1-es számú szavazókörnél. Szavazás után a busz felvette és elvitte az utasokat. A menetrend szerint a busznak negyed 10 körül kellett volna megérkeznie Hortobágy 2-es számú szavazóköréhez, de ez végül nem történt meg.

A választókerületi választási bizottság szombati határozatában azt mondta ki, hogy a hortobágyi önkormányzat, a Tanyagondnoki szolgálat és a Helyi választási bizottság megsértette a választási eljárási törvényt. Felszólításukra az önkormányzat levette honlapjáról a buszjáratról szóló felhívást.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni!