Szijjártó a belga biztosnak: „Kérlek, fejezzed be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését!”

Szijjártó a belga biztosnak: „Kérlek, fejezzed be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését!”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa mondott olyat, ami mellett már nem tudott szó nélkül elmenni a magyar külgazdasági és külügyminiszter. A volt belga külügyminiszter ugyanis uniós biztosként azt találta nyilatkozni, hogy ha magyarok nem adják fel a vétó benyújtására vonatkozó jogukat, „úgy Magyarország és Lengyelország nélkül kell tovább haladni” – számol be erről Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter.  

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/227413795417845

– Nos, kedves Didier barátom, a hazád megbántásának mindenfajta szándéka nélkül, kérlek, engedd figyelmedbe ajánlanom a tényt, hogy mi, lengyelek és magyarok biztosan harcoltunk annyit diktatúrák ellen a szabadságunkért és tettünk annyit Európa egységéért, mint a Téged az Európai Bizottságba delegáló ország – oktatja volt kollégáját Szijjártó, majd zárásként hozzáteszi: „Kérlek, fejezzed be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését!”

Mint arról többször hírt adtunk, Magyarország és Lengyelország nemrég bejelentette, hogy megvétózzák a következő hétéves uniós költségvetés és az ahhoz csatolt helyreállítási alap elfogadását, ha az EU elfogadja a jogállamisági mechanizmust. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az EU megvonja az uniós forrásokat azon tagállamoktól, ahol az uniós támogatások elköltése során nem tartják be az unió jogállamisági normáit.

Az elmúlt napokban úgy tűnt, Lengyelország kihátrál a vétóból, majd mégis inkább az amelletti kiállásról jelentek meg információk. Orbán Viktor mindenesetre kitart a vétó mellett, amellyel szélsőséges esetben akár 56 milliárd eurót, mai árakon mintegy húszezer milliárd forintot veszíthet Magyarország a következő hét évben a Népszava számításai szerint.