Szijjártó: Egyelőre lekerült a napirendről a CanSino és a CoviShield vakcinák rendelése

Szijjártó: Egyelőre lekerült a napirendről a CanSino és a CoviShield vakcinák rendelése

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megkapta az orosz vakcina első dózisát 2021. március 19-én (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak később tuott volna szállítani a kínai és az indiai oltóanyaggyártó, ezért Szijjártó Péter szerint nincs értelme tőlük oltóanyagot beszerezni a következő időszakban – ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter, amiről a 444.hu tudósított.

Csak akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagokat beszerezni, ha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Így lekerültek a napirendről a kormánynak azon tervei, amelyekkel eredetileg keleti vakcinákkal akarták növelni a készleteket a meglévő szerződéseken felül. A kínai CanSino és az indiai CoviShield oltóanyagaival a következő időszakban nem számolnak, mivel csak később tudtak volna szállítani – jelentette be Szijjártó Péter.

Elmondása szerint a kérdés az, hogy milyen gyorsan tudnak vakcinákat beszerezni, ezért inkább a most már meglévő orosz és kínai szerződések teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálnak.

Szijjártó szerint Oroszország eddig határidőre beszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra, amit áprilisban fognak leszállítani, és az ezekhez kapcsolódó második oltásokat is. A miniszter szerint a kínaiak már előteljesítésben vannak a Sinopharm-vakcinával. Az áprilisra esedékes 500 ezer vakcinából 100 ezer már itt van, így most a további mennyiségek ütemezéséről tárgyalnak. 

A 444.hu felhívta a figyelmet: a vakcinákat a magyar hatóság már engedélyezte, a CanSino kedvéért még a gyógyszerbehozatali szabályokon is lazítottak. Majd március végén a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról beszélt, hogy bár még nem történt meg a szerződéskötés, heteken belül több millió érkezhet Magyarországra a kínai és az indiai vakcinákból.