Szijjártó Péter: Nincs változás magyar részről a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Szijjártó Péter: Nincs változás magyar részről a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem változtatott semmit a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet – jelentette ki Szijjártó Péter kedden New Yorkban. Itthon az MSZP közben megpróbálta volna az Országgyűlés napirendjére vetetni a kérdést, de nem jártak sikerrel.

Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve közölte az MTI beszámolója szerint, hogy a nap folyamán beszélt török kollégájával – Hakan Fidannal – aki tájékoztatta, hogy Ankarában a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját. – A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben – szögezte le. Törökország pedig azzal, hogy beterjesztette a javaslatát a parlament elé, gyakorlatilag ott tart, ahol a magyar Országgyűlés hosszú hónapok óta, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet.

Reuters hétfőn számolt be arról, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta és benyújtotta a parlamentnek ratifikálásra a Svédország NATO-tagságára vonatkozó törvényjavaslatot. Bár erre nincs meghatározott időkeret: a törvényjavaslat a parlament külügyi bizottságának napirendjére kerül, amelynek el kell fogadnia azt, mielőtt megtörténhet a valós támogatás.

A törökök döntését követően kedden reggel az MSZP kezdeményezte a magyar parlament házbizottságának rendkívüli ülését, ahol javaslatot tettek rá, hogy soron kívül szavazza meg az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását. Mivel az ellenzéki pártok már világossá tették, hogy támogatják Svédország NATO-csatlakozását, így az 54 képviselő mellé még – mint írták – „47 bátor fideszes vagy KDNP-s, a békét támogató országgyűlési képviselő szavazatára van csak szükség”. A Fidesz ugyanakkor a házbizottság ülésén nemet mondott arra, hogy napirendre kerüljön az ügy. – Ismét szégyenkeznie kell Magyarországnak, a kormánypártok továbbra is gáncsolják a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját – értékelte a helyzetet a szocialista párt, felemlegetve, hogy a külügyminiszter korábban azt állította, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki megszavazza a csatlakozást.