Szijjártó szerint nem kell aggódni a budapesti telt házas meccsek miatt

Szijjártó szerint nem kell aggódni a budapesti telt házas meccsek miatt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Facebook-bejegyzésben reagált Szijjártó Péter Angela Merkel pénteki megjegyzésére a telt házas Eb-meccsekről. A német kancellár szerint nem tehetünk úgy, mintha a koronavírus eltűnt volna: „amikor telt házas stadionokat látok más európai országokban, elgondolkozom, ez-e a helyes magatartás a mostani helyzetben”. Bár nem említette egyértelműen Budapestet, de csak a magyar főváros engedélyezett telt házas meccseket az Eb-n.

A magyar külügyminiszter a magyar csapat franciák elleni bravúros döntetlenje után nem hagyta szó nélkül a célzást: „A héten több nyugat-európai médium (és politikus) is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy „egyes helyeken” telt házas stadionokban játsszák az EB-meccseket. Köszönjük szépen, értünk, vagyis az „egyes helyek”-ért nem kell aggódni.”

Még azt is hozzátette, ha máshol gyorsabban oltottak volna, akkor máshol is lenne ilyen hangulat.

A hvg.hu azonban emlékeztet arra, hogy bár gyorsabban indult be nálunk az oltási program, mint sok más európai országban, mostanra annyira lelassult, hogy a foci Eb sok más rendezőjéhez képest már csak néhány százalékpontnyi a különbség. Míg Magyarországon 55,8 százalék kapta meg az első oltását, a többi, telt házat nem vállaló rendező közül Nagy-Britanniában 62, Dániában 51, Olaszországban 51, Hollandiában 50, Németországban 50, Spanyolországban pedig 49 százalék. Egyértelműen jobban csak Romániánál, Azerbajdzsánnál és Oroszországnál állunk, ahol 24, 18 és 13 százalék kapott eddig első oltást.