Szlovéniában is felfüggesztenék az AstraZenecát a 60 év alattiaknál

Szlovéniában is felfüggesztenék az AstraZenecát a 60 év alattiaknál

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hűtőházában 2021. február 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a 60 évnél fiatalabb korosztály körében függesszék fel az AstraZeneca oltóanyagának használatát – közölte vasárnap Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke. A testület azért adott ki új ajánlást, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő. – Amíg ez a kérdés nem tisztázódik, Szlovéniának Németországhoz és Hollandiához hasonlóan a 60 éven felüliekre kellene korlátoznia a brit-svéd gyógyszercég vakcináját – mondta.

A szlovén közegészségügyi intézet javaslatára – a korlátozott vakcinamennyiség és a logisztikai problémák miatt – a 60 és 64 év közötti korosztályt az AstraZeneca vakcinájával, míg az idősebb populációt a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával oltják be.

Szlovéniában vasárnapra 720-szal több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4075-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 535-en vannak kórházban, 124-en intenzív osztályon. Az országban húsvét első napjára felfüggesztették a lakhelyelhagyási tilalmat, az éjszakai kijárási tilalom azonban hatályban maradt. Vasárnap engedélyezik a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel.

Hollandiában pénteken felfüggesztették a 60 évesnél fiatalabbak beoltását a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával, miután egy, a szerrel immunizált nő elhunyt vérrögképződés következtében. Mint kiderült, összesen öt AstraZeneca-vakcinával beoltott személynél lépett fel súlyos trombózis alacsony vérlemezke számmal, köztük volt az áldozat is. Németországban csütörtökön függesztették fel a 60 évesnél fiatalabbak immunizálását a szerrel.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Címkék: Szlovénia, AstraZeneca