Takács Péter: A félrekezelések költségét az állam ki fogja számlázni a magánbiztosítóknak

Takács Péter: A félrekezelések költségét az állam ki fogja számlázni a magánbiztosítóknak

Takács Péter (Fotó: Magyar Orvosi Kamara/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam – többek közt erről beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián. Leszögezte azt is: a félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítóknak, ugyanis az nem működik, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött. 

Takács azt is mondta, fontos a transzparencia a magán- és a közegészségügy szétválasztása kapcsán. Erre példaként azt hozta: vannak kis magánrendelők, amelyek „valamikor régen kaptak valamilyen engedélyt”, és őket nem látja az állam, legfeljebb azok a kórházak fogadják a sokszor félrekezelt betegeket, amelyek a rendelő közelében működnek. Ennek vethet véget az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amelyben az állami egészségügyben dolgozók pontosan fogják látni a kórelőzményeket. 

Arra is kitért, megreformálják a minőségellenőrzés rendszerét a közegészségügyben, ami a finanszírozásra is hatással lesz. Például nézni fogják a súlyozott esetszámot, nem csak az orvosok, de teljes osztályok munkáját, és a túlápolást.

A konferenciáról itt olvasható a Portfolio teljes beszámolója.