„Tamás Gáspár Miklós halhatatlan” – így búcsúztak a politikusok

„Tamás Gáspár Miklós halhatatlan” – így búcsúztak a politikusok

Szamizdat-korszak., 1987 Az asztalnál Tamás Gáspár Miklós, tőle jobbra Demszky Gábor, a kép szélén Lányi András (Fotó: Fortepan/Hodosán Róza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikusok búcsúztak a Facebookon a vasárnap elhunyt Tamás Gáspár Miklóstól.

Isten veled, TGM! Elment a régi szabadságharcos – írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

Liberálisként kezdte, később a demokratikus baloldali értékek mellett találta meg szellemi otthonát, kritikus attitűdjét, mind a jelenlegi kormányzattal, mind a globalizációval szemben egyetlen percre sem adta fel. 2020-ban már nagybetegen vette át a Budapest díszpolgára címet, halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített. Nyugodjon békében – így méltatta Karácsony Gergely főpolgármester. 

Ungár Péter, az LMP társelnöke azt írta, hogy Tamás Gáspár Miklós közíróként, klasszikus értelmiségiként és politikusként is egész életében egy jó és szerethető Magyarországért küzdött. „Ahol kiállunk a legszegényebbek mellett, ahol nem tiporjuk lábbal az emberi jogokat, ahol felelősségünk van egymásért és környezetünkért, és ahol elítéljük a szélsőségeseket. Saját bevallása szerint is többször volt kénytelen politikai látásmódját újrahangolni, de valódi nézetei soha nem változtak. Baloldali volt, zöld volt, demokrata volt. A műveltség, a tudás, a csodálatos intellektuális humor egybeforrt TGM nevével. Tőle kapott mindenki. Ha kellett elzavarta a miniszterelnököt egy megemlékezésre, hangosan kikelt a legsúlyosabb jogtiprások ellen, a szélsőségek ellen, a fogyasztói kapitalizmus túlkapásai ellen, de természetesen (joggal) kritizálta az ellenzéki pártokat is. Nem hunyászkodott meg és nem kötött kompromisszumokat. Az LMP teljes politikai közössége tisztelettel emlékezik Tamás Gáspár Miklósra, az elmúlt 40 év egyik legfontosabb hazai gondolkodójára, közéleti szereplőjére. Nélküle Magyarország rosszabb hely lesz” – fogalmazott bejegyzésében.

„Halhatatlannak tűnt. És mégis itthagyott minket. Kevés ember iránt érzek olyan meleg tiszteletet, mint iránta. És kevés embertől tanultam annyit, mint tőle – nem azért, mert mindig egyetértettünk, hanem pont azért, mert arra serkentette az embert, hogy ha vitába száll vele, intellektuálisan is kellő mélységben érvelje meg a saját álláspontját. Most pedig TGM nélkül maradt a magyar közélet. Nem tudom, ki fogja betölteni ezt az űrt, mert nem sokan maradtak a rendszerváltás nagy gondolkodói közül. Egymás után hagynak itt minket az utolsó mohikánok, és egyre üresebb nélkülük a magyar közélet. A közbeszéd. Magyarország. Tamás Gáspár Miklós halhatatlan. Gondolatait, írásait azért hagyta a következő generációra, hogy továbbgondolják. Ha egyetértenek, azért, ha meg nem, akkor végképp. Én így fogok tenni. Nyugodj békében, Gazsi” – írta Donáth Anna, a Momentum volt elnöke.

Ujhelyi István korábbi MSZP-s EP-képviselő szintén a Facebookon emlékezett. „Sok mindenben nem értettünk egyet. Sok mindenben igen. Sokat tanultunk tőle. Sokat kapott tőle a közös hazánk. Köszönünk mindent Gazsi, jó utat…” – fogalmazott.