Tárgyalóasztalhoz ült öt ellenzéki párt Karácsony Gergely hívására

Tárgyalóasztalhoz ült öt ellenzéki párt Karácsony Gergely hívására

Karácsony Gergely a fővárosi városházán (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi önkormányzati választásokra készülve tárgyalóasztalhoz ült öt ellenzéki párt Karácsony Gergely kezdeményezésére péntek délután: a Párbeszéd, a DK, az MSZP a Momentum és az LMP. A tárgyalások menetére rálátó forrásaink szerint konkrét egyezségek nem születtek, ettől függetlenül produktívnak volt tekinthető és jó hangulatban telt a tanácskozás, amit az elkövetkezendő hetekben folytatnak. 

Úgy tudjuk, leginkább a polgármesteri és főpolgármesteri szintekkel kapcsolatos konfliktusokat tekintették át a pártok. Információink szerint az egy nagy közös fővárosi listára továbbra is csak a DK, az MSZP és a Párbeszéd nyitott, vagyis a Momentum és az LMP továbbra is eltökéltnek tűnik abban, hogy a saját útját járja. Utóbbi párt pedig még nem döntött arról, hogy ténylegesen Vitézy Dávidot indítja-e főpolgármester-jelöltként Karácsony Gergellyel szemben. Úgy tudjuk, a közös lista mellett érvelők közül van, aki attól tart, hogy ha végül külön listán indul a Momentum, az LMP, a Jobbik és a kutyapárt is, akkor elveszítheti közgyűlési többségét az ellenzék, „és ha nincs meg a főváros, 2026-ra esély sincs”. 

Konkrét döntés az előválasztással kapcsolatban sem született, de információink szerint ha erre sor kerülne, jelen állás szerint elsősorban a XXII. kerületben, Budafokon és a XII. kerületben, Hegyvidéken lennének erre nyitottak a felek. Ugyanakkor ha lesz előválasztás, annak részleteiről legkésőbb a következő hetekben, még februárban kellene határozniuk a pártoknak, és azt márciusban le is kellene bonyolítani. 

Ami a közös vagy nem közös lista kérdését illeti, az MSZP nemrég aláírásgyűjtésbe kezdett az együttindulás érdekében, hogy így gyakoroljon nyomást a többi ellenzéki pártra. A Momentum politikusai viszont egy szerdai háttérbeszélgetésen azt mondták, ha ők egyedül, külön listán is indulnának, az sem veszélyeztetné a közgyűlési többséget, hiszen az öt százalékot könnyen elérnék. A párt arra is nyitott, hogy a Párbeszéddel ketten közös listán induljanak, de utóbbira a zöld párt elutasítóan reagált.