Tarlós kérésére éjszakára lezárnák a nagy budapesti aluljárókat

Tarlós kérésére éjszakára lezárnák a nagy budapesti aluljárókat

Hajléktalanok alvóhelye Budapesten (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fizikailag is lezárnák a nagyobb aluljárókat Budapesten – írta meg a hvg.hu egy, a birtokukba került, titkosított kormányzati előterjesztésre hivatkozva. Emellett egy Újpesten létrehozandó 150 fő befogadására képes hajléktalanotthon létrehozása is szerepel a javaslatban.

Az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmának, október 15-i hatályba lépése óta a sajtó fókuszába került a hajléktalankérdés. Most újabb információk kerültek nyilvánosságra a kormány hajléktalanokat érintő terveivel kapcsolatban. A hvg.hu birtokába jutott két előterjesztés közül egyelőre csak egyet hoztak nyilvánosságra. Az anyagot az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette a belügyminiszter, valamint különböző szakmai szervezetek bevonásával.

Lezárnák az aluljárókat

A november közepén készült javaslatcsomag budapestieket leginkább érintő eleme „a kiemelt helyen lévő aluljárók” éjszakai lezárásáról szól. Eszerint az utolsó, és a reggeli első járatok között csak a katasztrófavédelem, illetve – a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság jóváhagyásával – a közműszolgáltatók munkatársai léphetnének az aluljárók területére. A lezárás közterület-felügyelők jelenlétében történne, akik ellenőriznék, hogy senki ne ragadjon a lezárt területen. A forgalmat ez idő alatt a felszínen bonyolítanák le, ehhez új lámpákat és átkelőhelyeket hoznának létre, ahol szükséges.

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet - Magyar Hang

Számos fővárosi kórháznak is igen nagy plusz terhet okoz a köznyelvben csak hajléktalanrendeletként nevezett szabályozás.

Az első ütemben az alábbi aluljárókat zárnák le: Deák tér, Corvin negyed, Kálvin tér, Újbuda-központ, Móricz Zsigmond körtér, Ecseri út, Váci út–Csanády utca, Boráros tér, Lehel tér. Erre a tervek szerint már 2018-ban sor kerülhet, mivel itt nem szükséges jelentős forgalomtechnikai módosítás.

Indoklásként az új szabályozás bevezetése óta eltelt egy hónap tapasztalatai mellett, a Ferenciek terén lévő aluljáró 2016-os lezárására is hivatkoznak. Itt az indoklás szerint az intézkedések következtében visszaszorult a jogsértő cselekmények száma, az aluljáró nappal is rendezettebb képet mutat, emellett csökkent a tiltott dohányzás, a szeszesital-fogyasztás, a jogosulatlan kéregetés és a rongálás is.

A BKK becslése szerint az első ütem költsége 96 millió forint lenne, melyet a Fővárosi Önkormányzat állna. A második ütemben azok az aluljárók következnének, ahol a biztonságos átkelés biztosításához további munkálatok szükségesek. Ennek költségére vonatkozólag még nem készültek becslések.

Tarlós István főpolgármester az Index kérdésére válaszolva azt mondta, hogy ő kérte a lezárás lehetőségének és következményeinek a vizsgálatát. Tarlós közölte, hogy az előterjesztést a kormány nem tárgyalhatja nélküle, mert fővárosi érintettségű, és az ügyben a fővárosi közgyűlésnek is határoznia kell. A főpolgármester hozzátette, hogy még gondolkodik, hogyan és mikor érdemes lépni az ügyben, mert amikor mínusz van, az speciális helyzet.

Új központi otthon a hajléktalanoknak

A javaslat másik eleme egy új központ létrehozása, melyben azok az otthontalanok kerülnének elhelyezésre aki koruk, egészségügyi vagy mentális állapotuk miatt nem képesek az önellátásra, illetve tartós ápolásra szorulnak. Ezt az otthont a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) javaslata alapján hoznák létre. A Központ adatai szerint az utcán élők nagyobb része szorul tartós ellátásra, közülük egyre nagyobb azok aránya, akiknek „egészségügyi, szociális, mentális állapota visszafordíthatatlanul károsodott, és ebből fakadóan a többségi társadalomba való visszailleszkedésük, és az önálló életvitelre való felkészítésük nem megvalósítható” – olvasható a javaslatban.

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet - Magyar Hang

Ügyvédek, társadalomtudósok és orvosok is tiltakoznak. Az eljárások felfüggesztése mellett szakmai párbeszédet szorgalmaznak a hajléktalanság visszaszorítása érdekében.

Ez összefügg azzal, hogy a hajléktalanok átlagéletkora folyamatosan emelkedik. Ez jelenleg 52,2 év, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek egyre több időt töltenek az utcán, így a társadalomba való visszailleszkedésük is egyre nehezebbé válik.

Az Újpesten kialakítandó otthon 150 ember tartós ellátását biztosítaná. A helyszín egy, a korábbi Árpád Úti Kórház területén álló ingatlan lenne, melynek állapota „minimális forrásigény bevonásával, rövid határidőn belül” alkalmassá teszi a megnyitásra. A BMSZKI számításai szerint a felújítás 212 millió forintba, a szükséges berendezések és eszközök beszerzése pedig további 59 millió forintba kerülne. Az otthon éves fenntartása előre láthatóan 97,7 millió forint lenne. Az épületet jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kezeli, ők az egyeztetések szerint, amint megvan az átalakításra szánt összeg, egy héten belül készek átadni azt a Fővárosi Vagyonkezelőnek.

Az előterjesztés harmadik eleme pedig, a hajléktalanellátást végző szervezeteknek juttatott támogatások növelését javasolja. Az ilyen egyedi kérelmek elbírálására évente kétszer van lehetőség, de idén csak az első körben 36 milliárd forinttal lépték túl az erre szánt költségvetési előirányzatot. Amennyiben a kormány ezt jóváhagyja az 116 millió forintba kerülne, és 346 további férőhely jöhetne létre az ország több pontján.