Tisztújítás előtt a polgárőrszövetség

Tisztújítás előtt a polgárőrszövetség

A szóban forgó polgárőrmellény

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 17-én, szombaton tartja ötévenként esedékes tisztújító közgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a Budapesti Olimpiai Központban. A szervezet élén több mint húsz éve Túrós András áll, s könnyen elképzelhető, hogy ebben most sem lesz változás. A tisztújításról keveset lehet olvasni az OPSZ honlapján. Szeptember 25-én jelent meg egy rövid hír arról, hogy a szervezet elnöksége összehívta a közgyűlést. A vírushelyzet miatt előre hozták az eredetileg novemberre tervezett esemény időpontját.

Érdeklődtünk az OPSZ-nél a jelölési folyamat állásáról, azt tudakolva, kik vállalják az elnökjelöltséget. De csupán azt a választ kaptuk, hogy a tisztújítási folyamat törvényesen, az alapszabálynak megfelelően zajlik. Magától Túrós Andrástól annyit tudtunk meg, hogy jelölés esetén majd a helyszínen dönti el, vállalna-e újabb öt évet az OPSZ élén. Azt nem tudja, kik tervezik az indulást, csak reméli, hogy lesznek más jelöltek is.

A 76 éves Túrós András a BM Karhatalom miskolci zászlóaljánál kezdte rendőri pályafutását. A nyolcvanas években Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főkapitány volt, a rendszerváltás országos rendőrfőkapitányként, illetve belügyminiszter-helyettesként érte. Az új rendszerben Pintér Sándor országos főkapitány helyetteseként dolgozott 1996-os leváltásukig, 1997 óta elnöke az OPSZ-nek.

A polgárőrség a rendőrség közbiztonsági partnereként definiálja magát, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium költségvetési forrásból támogatja az önkéntes alapon működő szervezet tevékenységét. Költségvetési pénzből valósult meg néhány éve a láthatósági mellényekre kiírt közbeszerzési eljárás is, amellyel lapunk többször is foglalkozott. A nyáron együttműködési megállapodást született az OPSZ és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) között. Ennek értelmében – a közbeszerzési eljárások szabályainak összetettsége miatt – a polgárőrség a jövőben segítséget kérhet a lehetséges közbeszerzései lebonyolításához.

Címkék: polgárőrség