Több száz iskolában állhat le hétfőn az oktatás

Több száz iskolában állhat le hétfőn az oktatás

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két tanóra már biztosan kiesik hétfőn az iskolások órarendjéből: január 31-én, reggel nyolc és tíz óra között országos figyelmeztető sztrájkot szervez a két legnagyobb pedagógus érdekképviselet, hogy így figyelmeztessenek a tanárok megalázóan alacsony fizetésére, amit a kormány tavalyi és idei 10 százalékos bérpótléka sem egyensúlyozhat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már idén 45 százalékos alapilletmény-emelést követel. Arra is emlékeztetnek, hogy az Orbán-kabinet szép ígéretei ellenére 2014 óta nem emelkedett az tanári alapbér, így a kormány most már 17 havi fizetésekkel tartozik a tanároknak. A szakszervezetek komoly támogatással indulnak neki a tiltakozó akciónak: mint megtudtuk, a PDSZ-hez folyamatosan érkeznek a tanárok, sőt teljes tantestületek aláírásai. Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvezetője szerint már több száz testület jelezte eddig feléjük, hogy csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz, annyi aláírást kapnak, hogy alig tudják nyilvántartásba venni.

– A kollégákat különösen felbőszítette, hogy az Emmi gyurcsányozva reagált béremelési igényükre – mondta Nagy Erzsébet, aki szerint a kormány már egyértelműen, gátlástalanul szabotálni akarja akciójukat. Erre utal, hogy amikor a PDSZ és a PSZ legutóbb benyújtotta a kormánynak a még elégséges szolgáltatásokról – vagyis a sztrájk alatt fenntartott gyermekfelügyeletről – szóló közös ajánlatot, a minisztériumot képviselő Kisfaludy László helyettes államtitkár megkövetelte volna, hogy a tiltakozó tanárok a sztrájk alatt is tanítsanak. Kisfaludy a tiltakozást teljesen ellehetetlenítő igényt azzal magyarázta, hogy a tanulók tanuláshoz, művelődéshez való joga nem sérülhet.

A szakszervezetek nem adták fel és a bírósághoz is benyújtották szolgáltatási ajánlatukat: a labda most a kormány térfelén pattog, ugyanis nekik is be kell számolniuk a bíróság felé. A PDSZ mindenesetre a maga részéről akkor is megtartja a sztrájkot, ha a bírói testület a kormánynak ad igazat – mondta lapunknak Nagy Erzsébet – és ha kell, egészen Strasbourgig elmegyünk jogorvoslatért.

Gyűjti a figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozók aláírását a Pedagógusok Szakszervezete is: pontos számokat még nem tudtak közölni, de Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a 2016-os sztrájkhoz hasonló nagyságrendű figyelmeztető akció várható. – Úgy tűnhet, hogy csak a bérünkkel vagyunk elégedetlenek, valójában azonban sokkal nagyobb a gond – mondta a Magyar Hangnak, kifejtve, hogy a magyar közoktatás egészét veszélyezteti a tanárok alacsony fizetése. A frontot tartó idősebb nemzedékek folyamatosan hagyják el a pályát: a következő öt évben 22 ezer óvoda- és iskolapedagógus megy nyugdíjba, utánpótlás viszont alig akad a megalázóan alacsony fizetések, a sok munka miatt.

Egy pályakezdő diplomás átlagos bére bruttó 370 ezer forint; egy pályakezdő tanáré ehhez képest csak bruttó 260 ezer. Ehhez jön a tavalyi és az idei 10-10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék, így jön ki bruttó 312 ezer, de ez  is szerinte megalázóan kevés. A rossz bérezés és a tanárokra nehezedő munkateher, fárasztó adminisztráció pillanatokon belül lemorzsolódáshoz vezet. Totyik Tamás emlékeztetett rá, hogy hat évvel ezelőtt 6000 fiatal pedagógus állt munkába, de a két évvel későbbi minősítő vizsgára már csak 2500-an mentek el közülük. Tavaly összesen kétezren választották a tanári pályát – képzelhető, hogy ebből hányan maradnak meg a katedrán.

A béremeléssel sem ellensúlyozott lemorzsolódás hatására az alelnök szerint 1-2 éven belül tömegesen kell majd bezárni óvodákat és iskolákat: egyszerűen nem lesz elég oktató a 150 fősnél kisebb intézményekben. És ez a kellemetlen kötelezettség a következő kormányra marad majd.

Azt kérdésünkre a szakszervezeti vezető is jelezte: nem érik be az Orbán-kabinet konkrétumokat sem tartalmazó ígéretével, hogy 2023-ban majd emelik a tanárok bérét. Azt pedig nonszensznek tartják, hogy az Emmi egy kétórás figyelmeztető sztrájk idején is elvárná „elégséges szolgáltatásként” az oktatást – miközben nem kapnak érte bért a dolgozók, hiszen sztrájkolnak.

Az ügy kapcsán megkerestük Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét. Horváth is egyetért a tanárok bérkövetelésével, de a sztrájkhoz választott időpontot szerencsétlennek tartja: a jelenlegi kormány szerinte nem fog emelni a fizetéseken, hiszen deklarálta, hogy erre csak jövőre kerülne sor. Ha áprilisban kormányváltás történik, az egészen új helyzetet teremt – ám az ellenzéki összefogást jelenleg nem érinti a sztrájkkövetelés.

A tanárok akcióját a szülők egy része is támogatja: a Facebookon több mint 50 ezer követővel bíró Szülői Hang közösség arra kér minden tagot, hogy támogassák a sztrájkot: ha tehetik, tartsák erre a két órára otthon gyermekeiket és vállalják gyerekük néhány osztálytársának ideiglenes felvigyázását is. Az aHang oldalon már közel 40 ezren írták alá a PDSZ és a PSZ petícióját. Ha a hétfői figyelmeztető sztrájk nem vezet eredményre, a két szakszervezet március 16-án újabb munkabeszüntetést tervez – ám az már egész napos lehet.