Mikorra várható a diplomák kiadása? Minden hallgatót egyesével kell ellenőrizni

Mikorra várható a diplomák kiadása? Minden hallgatót egyesével kell ellenőrizni

Egy végzett hallgató a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dokumentumokat speciális papírra nyomtatják, alá kell azt írni és vissza kell keresni az adott hallgató tanmenetét is. Ez hosszú idő lesz.

A kormány a járvány okozta vészhelyzet miatt úgy döntött pár nappal ezelőtt, hogy eltörlik a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomák kiadásához. Ahogy Palkovics László miniszter fogalmazott, olyan 75 ezer diploma lehet érintett, ennyi diplomát nem adhattak ki az eddig kötelező nyelvvizsga hiánya miatt.

Hogy mikorra kerülnek ezek a beragadt diplomák kiállításra, minden bizonnyal nem pár hónap alatt fog megtörténni. Zentai Lászlónak, az ELTE rektor-helyettesének a segítségével igyekszünk választ adni a felmerülő kérdésekre.

Mint azt az egyetemi tanár hangsúlyozta, mielőtt bármibe is belekezdenének a felsőoktatási intézmények, meg kell várni a részletes végrehajtási utasítást, az azonban még nem jelent meg. Elmondta, a diplomák kiadása komoly logisztikai feladat: azok ugyanis speciális papírra vannak nyomtatva, önmagában ezek legyártatása, beszerzése, kiállítása, dísztartóban való átadása, a közbeszerzési eljárási szabályok betartásával egy hosszabb határidejű feladat. Ezen kívül a diplomákat alá kell írni a kiállító intézmény vezetőjének is, azaz a rektornak vagy az általa felhatalmazott rektor-helyettesnek, és az egyetemi bélyegzővel is le kell azt pecsételni. Azaz, hiába a járványveszély, eredeti aláírásoknak kell lenni a diplomákon – hacsak nem változtat ezen a majd megszületendő jogszabály.

A diplomákhoz tartozik egy diplomamelléklet is, ezeket is ki kell állítani, ráadásul az elmúlt években majdnem minden egyetemi kar szakjain változott a tanmenet, akár több alkalommal is, és mindig az egyetemi hallgatót érintő tantervnek megfelelő diplomamellékletet kell kiállítani.

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget | Magyar Hang

Valószínűleg az egyetemekre hárul majd a kiállítandó diplomák postázása is. Mivel itt akár több évtizede bennragadt diplomákról is szó lehet, komoly feladatot fog jelenteni a hallgatók adatainak egyeztetése, egyesével kell ellenőrizni a tanulmányi hivataloknak minden egyes hallgatót. Az ELTE-n például 2012 óta NEPTUN-rendszer van, előtte 2002-től volt ETR-es felület; az az előtt a dátum előtt beiratkozott hallgatók adatait lesz a legnehezebb egyeztetni. Persze, csak egy bizonyos pontig van értelme visszamenni az időben, hiszen, ahogy azt Zentai László elmondta, korábban a nyelvvizsga megléte nélkül záróvizsgára sem volt bocsátható a hallgató.

Az egyetemeket és főiskolákat jelenleg így is eléggé leterheli a digitális oktatásra való átállás, mind oktatói, mind hallgatói, mind intézményi oldalról, így nem várható el tőlük, hogy a bennragadt diplomák kiállítása prioritást élvezzen.

Saját intézménye, az ELTE kapcsán a rektorhelyettes azt mondta, hogy viszonylag kevés bennragadt diploma juthat az egyetemre. Nagyjából 7500 ilyen hallgató lehet. A 2019-ben felvett 10 533 hallgatóból 2106-nak nem volt nyelvvizsgája a felvételi idején.