Több teszt kell, különben nagy baj lesz – figyelmeztet az immunbiológiai intézet igazgatója

Több teszt kell, különben nagy baj lesz – figyelmeztet az immunbiológiai intézet igazgatója

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak szervezés kérdése, hogy sokkal több tesztet lehessen Magyarországon elvégezni. Szakértelem és technika bőven van hozzá – nyilatkozta a 444-nek Falus András, immonológus szakértő, Széchenyi-díjas tudós, a Semmelweis Egyetem Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének tanára. A szakember kulcskérdésnek nevezte, hogy el legyenek különítve a vírusos személyek, mert csak így lehet az ellátórendszer összeomlását elkerülni.

Falus András szerint nagyon fontos lenne a betegekkel kapcsolatban állt személyek gyors szűrése, és azokéi is, akik olyan földrajzi területekről érkeztek, ahol rendkívül sok megbetegedés történt. Hivatalosan csak azokat szűrik most Magyarországon, akik kontaktok voltak és tüneteik is vannak.

Az üzletek bezárását és lakhelyelhagyási korlátozásokat javasol az orvosi kamara | Magyar Hang

A vírus hihetetlenül gyorsan terjed, és Falus szerint a legfontosabb, amit tehetünk, hogy lassítjuk, mert csak úgy lehet elkerülni, hogy az ellátórendszer összeomoljon. Ha hirtelen nagyon sok ember betegszik meg, akkor „borzalmas döntések elé állnak az orvosok”, mert nincs annyi lélegeztőgép, mint amennyire szükség volna az összes beteg életben tartásához. Ahogy ez néhány olaszországi kórházban meg is történt, dönteni kell, hogy kinek az életét mentsék meg. 

Minél több fertőzöttet sikerül izolálni, azaz megakadályozni, hogy másokkal kapcsolatba kerüljenek, annál jobbak az esélyek arra, hogy ezt a forgatókönyvet elkerüljük, mert a vírus terjedésének csúcspontja kevésbé lesz kiugró, hiszen a lassításával egyszerre kevesebb ember betegszik meg. 

– A jóakarat a magyar egészségügyben ma megvan szerintem, de a szervezetlenség egyelőre rengeteg gócpontot hagy izolálás nélkül – mondta Falus. – Ez infektológiai és nem politikai kérdés. Ezért sem volt szerencsés, amikor az Emmi az orvosi kamarát támadta, én ezt a hozzáállást felelőtlennek érzem. Én semmilyen politikai nyilatkozatot nem akarok tenni, kizárólag szakmai szempontok alapján nyilatkozom – szögezte le. 

A szakmai modellek szerint Magyarországon egy hét múlva 1-2 ezer, két hét múlva 40-50 ezer fertőzött lesz, magyarázta Falus András. – A fertőzötteket legalább az otthonaikban izolálni kell, különben nagy baj lesz. A kiszűrésükhoz viszont több labor kell – közölte.