Több tüntetés is lesz pénteken a botrányos kegyelmi döntés miatt

Több tüntetés is lesz pénteken a botrányos kegyelmi döntés miatt

A Sándor-palota és a Karmelita kolostor épületei a Budai Várnegyedben. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tüntetést civil szervezetek, illetve a Momentum szervezik.  

Az Országos Közös Akarat az aHanggal és más civil szervezetekkel együtt a Belügyminisztérium elé szervezett tiltakozást "TAKARODJATOK! :( Védjük meg a gyerekeket" címmel, délután négy órai kezdettel. Ezt követően átvonulnak a Várba, a Sándor-palotánál ugyanis 18 órától kezdődik a Momentum tüntetése, amely az „Igazságot a gyermekeknek! – Tüntetés Novák Katalin és a pedofilsegítő kegyelme ellen” címet kapta a szervezőktől.

A Momentum közleményében így ír a tüntetés okáról: „Novák Katalin köztársasági elnök titokban kegyelmet adott annak a pedagógusnak, aki részt vett a bicskei gyermekotthonban történt nemi erőszakok eltussolásában. Egy pedofil bűntársa volt, és most szabad. Az állampárt által "családbarátnak" hazudott Magyarországon a fideszes köztársasági elnök pedofilt segítő pedagógusnak adott titokban kegyelmet, miközben évek óta a gyerekek védelméről beszélnek. Ez szégyen!” A tüntetésen többek között Donáth Anna, a párt elnöke, Orosz Anna, Jámbor András országgyűlési képviselő, valamint Ésik Sándor ügyvéd is felszólal. Az érkezőktől azt kéri a Momentum, hogy mindenki hozzon magával egy plüssállatot.

Mint ismert, a köztársasági elnök még 2023-ban, a pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki segített eltussolni a gyermekotthon igazgatójának szexuális zaklatásos ügyét. Az ügy kirobbanása óta Novák Katalin lemondását gyakorlatilag a teljes ellenzék követeli, ő maga pedig azóta sem válaszolt érdemben a kérdésre, hogy került elé K. Endre ügye és miért írta alá. Orbán Viktor csütörtökön alkotmánymódosítást kezdeményezett azért, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében ne lehessen kegyelmet kapni.