Törött váltó miatt siklott ki a Keletibe tartó vonat, összeomlott a MÁV, de Lázár János hallgat

Törött váltó miatt siklott ki a Keletibe tartó vonat, összeomlott a MÁV, de Lázár János hallgat

Szakemberek dolgoznak a Keleti pályaudvar közelében, de a forgalom csak keddre áll helyre. (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nincs hivatalos eredmény, de úgy tűnik, műszaki hiba, egészen pontosan egy elromlott váltó okozhatta a vasárnap esti vonatkisiklást a Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon – erről beszéltek a Magyar Hangnak nyilatkozó vasúti szakértők.

„Az egyik váltó megnyílt a Claudiopolis IC alatt, a mozdony után érkező szerelvények pedig kiléptek a vágányútról. Ez lehet anyagfáradás, vagy más műszaki hiba miatt is, az emberi mulasztást nem tartom valószínűnek” – mondta lapunknak Apavári József, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke. Király Bence, a Közlekedő Tömeg szakértője szerint egy úgynevezett átszelési kitérő mondta fel a szolgálatot, ami „két irányba terelte” a szerelvényt.

A baleset akkora csapást mért a Keletire, hogy azt a MÁV még hétfő délután sem tudta orvosolni: a főpályaudvar forgalmát jelenleg Rákos vasúti állomásra terelik, ami óriási tumultussal jár az ennél jóval kisebb terhelésre tervezett megállóban (erről később részletesen is írunk). A kisiklás azonban súlyosabb következményekkel is járhatott volna: a Telex által közzétett képeken látszik, hogy a Miskolcról érkező Tokaj Intercity méterekre állt meg a pályáról lefutó vasúti kocsik mögött. A szerencsén is múlt, hogy nem lett komolyabb baleset –vélekedett Király Bence –, ugyanakkor tömegszerencsétlenség szerinte, ahogy Apavári szerint sem fordulhatott volna elő.

Ok vagy következmény?

Ez paradox módon egyszerre adódik a vasúti technika fejlettségéből és elavultságából egyaránt. A Keleti és más pályaudvarok előtti vágányhálózat annyira elavult, hogy a vonatok csak csökkentett sebességgel kelhetnek át a váltókon – másrészt, baleset esetén az állomás biztosítóberendezése azonnal jelet küld a mozdonyon található, úgynevezett „vonatbefolyásoló rendszernek”, és az le is állítja a túlfutó vonatot.

A kisiklás körülményeiről, hátteréről a MÁV-ot is megkérdeztük. Kérdéseinkre nem reagáltak, de Pafféri Zoltán, a MÁV nemrégiben kinevezett vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján elismerte: egy váltó alkatrésze tört el, és a a Tokaji IC vezetőjének gyors vészfékezésén is múlt, hogy nem történt ütközés. Azt még nem tudják, hogy a törés a baleset okozója vagy inkább következménye volt. A vizsgálat még tart, a vasúti közlekedés kedd délelőtt állhat helyre a Keletiben.

Mindennapos összeomlás

Hasonló túlfutások ritkán fordulnak elő a pályaudvarokon, adódik azonban helyettük minden más, hiszen az elmúlt három napban gyakorlatilag egymást érik a több órás késésekkel járó meghibásodások és balesetek a MÁV vonalain. Szombaton a dél-balatoni vonatközlekedés adta meg magát, amikor Szabadbattyán és Kiscséripuszta között eltört a sín. Ezt követte a Keletiben történő kisiklás, majd a hétfői gyászos nap: Mezőkövesdnél és Felsőgödön is gázolt a vonat, majd a Szombathelyről a Déli pályaudvarra tartó Kékhullám IC ütközött egy teherautóval Polgárdinál – emiatt aztán a Balaton északi partján is leállt a közlekedés. Ha ez nem lenne elég, pályahiba miatt órákra lelassult, valójában csak egyetlen sínre korlátozódott a Nyugati pályaudvar forgalma is, több járat kimaradt vagy csak késve közlekedett a Nyugati-Cegléd állomások között. A 444.hu emellett négy olyan vidéki járatot számolt össze, amely egyszerűen kimaradt a hétfői nap folyamán. 

Bár a gázolások nem róhatóak fel a MÁV-nak, a sorozatos műszaki leállások, meghibásodások nagyon is. És hogy mit kellene azonnal javítani? „A MÁV-nál nincs olyan, hogy azonnali közbelépés – itt mindent fel kell újítani. Ötvenéves mozdonyaink, személyvagonjaink vannak, amelyekbe már csak a koruk miatt sem szereltek eleve klímát, régóta cserére szoruló a sínállományunk. Mindezt tervszerűen, sok év és sok milliárd forint ráfordításával lehet csak lecserélni” – mondja a MOSZ alelnöke. Apavári József szerint jól ugyan jól hangzik a Lázár János által bejelentett akcióterv, de a szép ígéretek helyett forrás kell – amit eddig nem biztosított az állam – és hosszú távon megtartott cégvezetés. Az ugyanis nem koncepció, hogy a nagyobb botrányok után néhány évente kirúgják a teljes vezérkart, a lecserélt vezetők pedig új, soha meg nem valósuló fejlesztési tervekkel érkeznek.

A Lázár által említett 500 kilométeres vasútvonal- felújítás is jól jönne, de nem oldja meg a magyar hálózat problémáit, ennél sokkal nagyobb beruházásokra lenne szükség – véli Apavári.

Király Bence, a Közlekedő Tömeg részéről arra figyelmeztetett: a vasút lassú agóniájával tarthatatlanná válik a menetidő. „Két hete hoztuk nyilvánosságra, hogy a MÁV jövőre több vonalon is hosszabb menetidővel számol, úgy hat-hét perccel, de akár tizenhéttel is elnyújtva az utazást. Ami azzal jár majd, hogy szétesnek a helyi vonatcsatlakozások, félórás-órás várakozásra ítélve a távolsági utasokat” – emlékeztetett a szakértő.

Teljes a káosz Rákoson

Kollégánk a fővárosi Rákos vasúti állomáson járt, a Keleti helyett ide futnak be a vidékről érkező szerelvények. Bár a helyszínen több, nagyon segítőkész forgalomirányító dolgozott, sok esetben ők sem tudták átlátni az akár pillanatokon belül változó forgalmi helyzetet, az állomásra pedig folyamatosan, százával érkeztek az utasok.

Tudósítónk az idegösszeomlás szélére sodródó német turistával is találkozott: a gyermekével érkező anya Hamburgból jött, és fogalma sem volt róla, hova került, vagy hogy melyik járattal kellene tovább utaznia a számára kimondhatatlan nevű célállomásra – Füzesgyarmatra. A Keleti irányába Volánbuszok indultak pótlójáratként, ezeken azonban hol csak öt ember ült, hol százfős tömeg szorongott, ivóvizet pedig tájékoztatásaink szerint a 35 fokos hőség ellenére sem osztottak az állomáson.

Mindeközben Lázár János közlekedési és építésügyi miniszter, aki a hét végén a Tranzit fesztiválon még arról beszélt, hogy jól haladnak a közlekedés átalakításával, utasbaráttá tételével, mindössze azt a hibát követték el, hogy nem számoltak a nagy hőséggel, cikkünk közléséig meg sem szólalt.