Tuzson Bence ismét előhúzta az ingyenes jogosítvány ügyét

Tuzson Bence ismét előhúzta az ingyenes jogosítvány ügyét

Tuzson Bence a kormányülésre tart (Fotó: Tuzson Bence Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„2024. szeptember elsejétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is” – írta a Facebookon Tuzson Bence igazságügyi miniszter. A bejelentés nem új, a parlament 2023 őszén fogadta el a tárca azon javaslatát, amely egyebek mellett ingyenesen adna jogosítványt a középiskolásoknak.

Már tavaly nyáron közzétették azt a törvénytervezetet, amely az állam működésének további egyszerűsítését célozza, és egyebek között azt is tartalmazta, hogy „a középiskolában, illetve a szakképző intézményben tanulók részére ingyenesen biztosítják a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását”. Az Igazságügyi Minisztérium akkor azzal érvelt, hogy „a kormány a brüsszeli szankciók és a háborús infláció ellenére is fenntartja a családtámogatások rendszerét, döntéseiben a magyar családok érdekeit tartja szem előtt és elkötelezett a fiatalok életkezdésének támogatása mellett. Ennek keretében a jövő ősszel induló tanévtől ingyenessé válhat a jogosítvány megszerzése a középiskolában és szakképző intézményekben tanulók számára”. A parlament októberben el is fogadta az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényt.

A kormány egyébként korábban is nyújtott támogatást a jogosítvány megszerzéséhez, ám az gyakorlatilag jelképes volt a jelenlegi piaci árak mellett: 25 ezer forintot lehet támogatásként igényelni.

Frissítés: Tuzson később arról írt, „2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás.
Jó hír, hogy az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. A cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyük”. Vagyis úgy tűnik, ősztől még nem lesz ingyenes a jogosítvány minden középiskolás számára.