Úgy drágul a zánkai táborfelújítás, mintha stadion lenne

Úgy drágul a zánkai táborfelújítás, mintha stadion lenne

Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) és Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke (j) az Erzsébet-táborok kapacitásbõvítésérõl és felújításáról tartott tájékoztatón a zánkai Erzsébet-táborban 2021. április 16-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lényegesen többe kerülhet a zánkai Erzsébet-tábor (volt úttörőváros) felújítása, mint amennyit arról a közvélemény az eddig nyilvánosságra került információmorzsákból tudhatott. Erről egy közbeszerzési irat árulkodik, amely szerint a felújításról szóló „eljárás egybeszámított becsült értéke” nettó 31,5 milliárd forint. A dokumentumot a zánkai és a fonyódligeti tábort zsebre tevő Erzsébet-alapítvány kuratóriumi elnöke, Hornyák Tibor írta alá.

A szóban forgó 31,5 milliárd forint jóval több, mint amennyi pénzt a kormány 2017-es kormányrendeletében a táborok felújítására adott. A rendeletben 26 milliárd forintot biztosított erre, a pénzből elvileg mind a két üdülő felújítására futnia kellett volna. Ám a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. és a nagykanizsai Szabadics Zrt. 2019-ben olyan drágán vállalta a zánkai tábor felújításának első ütemét (az eredetileg becsült 10,6 milliárd helyett nettó 16,6 millió forintért), hogy a fonyódligeti tábor felújítását akkor lefújták.

A zánkai tábor felújítása három ütemben zajlik. A már említett 16,6 milliárd forint értékű első ütem 2019-ben indult. A munkálatok kezdete az eljárás elhúzódása miatt hónapokat csúszott. A lapunk által megszerzett műszaki iratban az étterem és a konyha felújítását például sarkalatos pontnak nevezték, és már 2020 tavaszán át kellett volna adni, hogy még azon a nyáron táboroztathassák a gyerekeket. De a csúszás miatt ennek határidejét például 2020 augusztusára tolták ki, miként a szálláshelyként szolgáló épület átadását is. Emiatt kapóra is jött a koronavírus-járvány, így tavaly arra hivatkozva nem szerveztek „ott alvós” táborokat. Időközben a tábor területén működő középiskolát is kiutálták, így már az sem zavarja alapítványt.

Ezzel együtt többek között átépítették a nyári szállásokat, felújították a színházat, a központi épületet, a szolgálati szállást, a szennyvíztisztítót, de új sportcsarnokot is építettek. A kivitelezőkkel kötött szerződés immár a hetedik módosításnál tart. Ezt hol a külső körülményekkel, máskor a kikötői Sirály étterem statikai problémáival, vagy a pandémiával magyarázzák.

A második ütem megrendeléseit tavaly 4,9 milliárd forintért szintén a Fejér-B.Á.L. és a Szabadics konzorciuma nyerte el. Erre a közbeszerzési eljárásra más már nem is jelentkezett. Ebben a részben a létesítmények működtetéséhez szükséges alapvető technikai eszközök – elektromos és más gépészeti közművek, például víztorony – beszerzésére, cseréje, illetve az úgynevezett téli szállások felújítása szerepel. Ezt is többször módosították, például mert a felújítás során újabb hibák derültek ki.

Az alapítvány tavaly ősszel indított újabb eljárást a felújítás folytatására. Ez azért figyelemre méltó, mert a műszaki irat szerint csak két felújítási ütemmel számoltak. Ennél is érdekesebb, hogy a harmadik szakaszra nem nyílt, hanem hirdetmény nélküli, úgynevezett tárgyalásos eljárást írtak ki. Hornyák Tibor kuratóriumi elnök ezért kérelmet írt a közbeszerzési hatóságnak. Ebben az iratban szerepel a tábor felújításának 31,5 milliárd forintos „egybeszámított becsült” összeg.

Az eljárásban így már csak a Fejér-B.Á.L. és a Szabadics képviselőivel kellett tárgyalni, végül nettó 1,2 milliárd forintért kapták meg ezt a megrendelést. Ezt az összeget egyebek mellett a kikötő és a tábor téli épületeinek felújítására és a környezet rendezésére hivatkozva költenék el.

Miután a három ütem nettó összköltsége számításunk szerint eddig 22,6 milliárd forint, megkérdeztük az alapítványtól azt is, hogy várható-e még újabb felújítási ütem. Erre – ahogy korábban sem – nem kaptunk választ.

Egyébként külön eljárás része a strand és létesítményének kiépítése 300 millió forintért. Noha akadtak még jelentkezők, a befutó itt is a Fejér-B.Á.L. és a Szabadics konzorciuma lett.

Szintén hiába érdeklődtünk másfél hete az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és Novák Katalin tárca nélküli miniszternél arról, hogy milyen készültségben tart a felújítás, illetve hogy megtarthatják-e idén a táborokat. Hiába kértük továbbá, a múlt heti sajtóbejárásra sem hívtak meg bennünket. Mindenesetre itt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI szerint azt mondta, megduplázódik a zánkai tábor befogadóképessége. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, az ott alvós táborokat is megszervezik. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 3 ezer gyermek táborozhat hetente az Erzsébet-táborokban „a több tízmilliárdos beruházásnak köszönhetően”.

A zánkai és a fonyódligeti tábort (utóbbit is a Fejér-B.Á.L. építheti újjá 4,5 milliárdért) 2016-ban ingyen kapta meg a kormánytól az Erzsébet-alapítvány. Elajándékozásuk előfutára volt az utóbbi időben tapasztalható állami vagyon alapítványba szervezésének. Az erről szóló jogszabály szerint 15 évig kell az üdülőket táborként működtetni. Később az alapítvány – miután az állam pénzén felújította – akár értékesítheti is azokat.

Ez a cikk a Magyar Hang 2021/17. számában jelent meg április 23-án.