Újabb önkormányzati hatáskörök elvételére készül a kormány?

Újabb önkormányzati hatáskörök elvételére készül a kormány?

Gémesi György (fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb hatáskört vonna el a kormány a már amúgy is a kiüresedés felé haladó önkormányzati jogkörök közül – értesült a Népszava.  A lap szerint „egy önkormányzat egy terv” szlogennel venné ki a kormány a fővárosi és a megyei önkormányzatok kezéből a településszerkezeti terv készítésének jogát, illetve elvonná a többi településrendezési eszközt is. De az is lehet, hogy korlátoznák az önkormányzatok építési szabályzat alkotási jogkörét is. 

Az elképzelésre a Fővárosi Önkormányzat is reagált Facebook-oldalán. Álláspontjuk szerint: amennyiben valóban megtenné ezt a lépést a kormány, úgy „kiüresedhet, vagy akár meg is szűnhet a főváros beépítését szabályozó településszerkezeti terv. Ha valóban így történne, az túlzás nélkül azt jelentené, hogy Budapest megszűnne egységes városként fejlődni, és helyette 23 kisváros versengene egymással.”

A bejegyzésben arról is írnak, hogy a kormányzati beruházások egyedileg már eddig is szerezhettek felmentést az önkormányzati szabályok alól, a rozsdaövezetek kijelölését követően pedig kerületnyi részeket terveztek kivonni az önkormányzati felügyelet alól. Ez utóbbi esetben tetszőleges magasságú, a városképet rondító épületek építéséről is dönthetnek az önkormányzat véleményének kikérése nélkül.

Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke a Magyar Hangnak elmondta, az elképzelés hallatán a főpolgármester levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, és tájékoztatást kért az ügyben, illetve bejelentett igényét, hogy amennyiben valóban a szabályozás változtatására készülnek, úgy vonják be a fővárost a jogalkotási folyamatba.

Amennyiben ugyanis valóban sor kerül a változtatásokra, az Budapest egységes fejlesztését szüntetné meg, jelenleg ugyanis a településszerkezeti terven keresztül tudják befolyásolni, hogy mi épüljön a fővárosban. A kabinetfőnök arról is beszélt, hogy az elképzelés megvalósulása esetén az önkormányzatok elveszítenék azt a lehetőséget, hogy a beruházók által kért minimális könnyítések fejében közterületi – a közösség javát szolgáló – fejlesztéseket kérjenek cserébe, természetesen átlátható és nyilvános tervekben.

Kérdésünkre elmondta, a tervezett intézkedés illeszkedik abba a már régebben elindult folyamatba, amely gyakorlatilag az önkormányzatok elleni hadviselést jelenti. Balogh Samu arról is beszélt, hogy a kormányhivatalok nyilvánvalóan nincsenek felkészülve az ilyen jellegű ügyek intézésére. – De nem is igazán az a lényeg, hanem alapvetően a demokrácia kérdéséről van szó. Hiszen a lakosság joggal van felháborodva, ha egy-egy beruházás sérti érdekeiket, és azonnal az önkormányzatnál tiltakoznak. Azoknál az önkormányzati képviselőknél, akiket ők választottak, és akiknek feladata a lakosság érdekeinek védelme. Ha ezek a jogkörök a kormányhivatalokhoz kerülnek, akkor ott kinevezett köztisztviselők döntenek a helyi ügyekben, minden bizonnyal kevesebb információ birtokában, mint egy-egy helyi képviselő. 

Hasonlóképpen látja a helyzetet Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

– Velünk senki nem egyeztetett ugyan, de el tudom képzelni, hogy az építési jogosítványok korábbi elvonását követően a hírben szereplő változtatások eredményeként olyan helyzet alakulhat ki, hogy mindenki azt épít, amit akar. Az önkormányzati testület nem pártpolitikai képződmény – vagy legalábbis nem szabadna annak lennie –, hanem a helyi lakosok érdekeit kell képviselnie. Ha elveszik a testülettől a jogosítványokat, akkor valójában az állampolgároktól veszik el a lehetőséget, hogy beleszóljanak saját közvetlen környezetük alakításába az önkormányzati testületen keresztül. 

Gémesi György arról is beszélt, már a korábbi hatáskör elvonás is oda vezetett, hogy ma már nem tud beleszólni egy-egy helyi lakos, hogy mi épül szomszédjában, illetve elveszett annak lehetősége, hogy a helyi hatóság valamiféle ellenőrzést gyakoroljon az építkezések fölött. A tervezett mostani változtatás – a településrendezési tervek készítésének kivétele az önkormányzatok kezéből – azt jelentheti, hogy a település feje fölött átírhatják a helyi szabályokat, és a szabályok átírásával akár környezetszennyező tevékenységet is engedélyezhetnek olyan területen, amely szembemegy a lakosság érdekeivel.

Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, a jelek szerint a kormányzatot zavarja, hogy vannak önkormányzatok, amelyek nem hajlandók betörni a politikai akaratnak. Ennek gyengítésére jó eszköznek tarthatják az önkormányzati rendszer kiüresítését. – De senkit ne tévesszen meg, ezek a változtatások a fideszes önkormányzatokra ugyanúgy vonatkoznak, mint az ellenzékiekre. Jó lenne, ha ezeket a visszásságokat a kormánypárti polgármesterek is jeleznék a politikai döntéshozóknak a fideszes hierarchián belül. Tévedés ne essék, az ilyen jellegű intézkedésekkel nem a polgármesterrel tolnak ki, hanem az őt megválasztó állampolgárokkal. Ha ugyanis az önkormányzat nem tud beleszólni egy olyan építkezésbe, illetve annak engedélyezésébe, amely a választót zavarja, akkor az állampolgár a saját bőrén tapasztalja meg a változtatás hátulütőjét – emelte ki Gémesi György.