Újabb törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a brüsszeli pénzekért

Újabb törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a brüsszeli pénzekért

Varga Judit igazságügyminiszter (Fotó: Varga Judit / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtott a kormány egy törvénymódosítást az uniós források megszerzése érdekében, ami többek között a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos folyamatokat gyorsítaná meg. A törvénymódosítást kedd este nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

„Vállaltuk és meg is valósítjuk. Újabb törvénycsomagot terjesztettünk az Országgyűlés elé a Bizottsággal való megállapodás érdekében. A módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát” írta Varga Judit igazságügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán.

A Telex ismertetése szerint a módosítás főbb pontjai a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos peres eljárások gyorsítására és a központi információs közadat-nyilvántartás létrehozásáról szólnak. A javaslat a közérdekű adatok megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsításához, illetve az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza, valamint a bárki számára elérhető, nyilvános Központi Információs Közadat-nyilvántartás létrehozását irányozza elő.

A nyilvántartás tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait. A Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén kéthavi rendszerességgel, a közzétételt követő legalább öt évig elérhető módon kell majd közzétenni a közérdekű adatokat.