Cseh miniszter: Még van lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről

Cseh miniszter: Még van lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számomra elég világos, hogy a Magyarország és a többi uniós tagállam közötti feszültség évek óta egyre nő. Most ősszel eljött az ideje annak, hogy egy fontos döntés megszülessen – főként magyar részről. Még mindig van visszaút, még van lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről, és megoldódjanak az uniós forrásokkal és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kérdések – mondta az rtl.hu-nak adott interjújában az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország Európa-ügyi minisztere, Mikulas Bek.

Hozzátette, neki úgy tűnik, hogy a magyar kormány sok mindenre hajlandó azért, hogy teljesítsék az Európai Bizottság elvárásait. „A tagállamok pedig készek arra, hogy a végleges döntés előtt még várjanak egy kicsit, hogy a bizottság és a magyar kormány tovább egyezkedhessen. A határidő december, szóval még van idő jogszabályok módosítására, és arra is, hogy az elfogadott intézkedéseket értékeljék. Szóval azt várjuk, hogy mire jutnak. Másrészről viszont elég világos, hogy a most tárgyalt problémák jelentős része nem oldódik meg. Magyarország rengetegszer vétózott, vagy fenyegetőzött vele. Nemcsak a szankciókkal kapcsolatban, hanem nemzetközi egyezményekkel és adóügyekkel összefüggésben is” – fogalmazott.

„Azt várjuk a magyar kormánytól, tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megoldódjanak az uniós források felhasználásával kapcsolatos problémák. Nem vagyok túl optimista, de vannak arra utaló jelek, hogy érdemi előrelépés történik. De nem tudom, hogy a többi uniós tagállam megelégszik-e ezekkel. Néhány országban kritikusabbak a magyarországi helyzettel kapcsolatban, más tagállamokat könnyebb megbékíteni” – mondta.

Bek arról is beszélt, hogy szerinte jó esélye van annak, hogy az év vége előtt megszülessen a megállapodás az uniós forrásokról, viszont arra számít, hogy a magyar helyreállítási terv jóváhagyásakor mérföldkövek teljesítéséhez kötik a pénzek kifizetését. Mindezt arra alapozza, hogy „néhány tagállam, különösen azok, amik az unió költségvetésének nagyját állják, elég kritikusak és szigorúak a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

Hozzátette, nagyon reméli, hogy Magyarország végül hozzájut a forrásokhoz, mert „ha Magyarország és az Európai Unió többi tagállama között tovább mélyülne a konfliktus, az tovább erősíthetné az ország eltávolodását a közösségtől”. Szerinte fontos a megállapodás és az, hogy magyar részről őszinte akarat legyen az Európai Bizottság elvárásainak teljesítésére.

Mikulas Bek az interjúban reális lehetőségként beszélt arról, hogy a magyar kormány kiléphet az unióból. „Van egyfajta félelem azzal kapcsolatban, hogy ha az uniós források ügyét nem oldjuk meg kedvezően, az a magyar kormány részéről eszkalálná a helyzetet. De fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió emiatt nem fog egy rossz kompromisszumot kötni az Orbán kormánnyal. Nagyon erős az akarat arra, hogy az uniós források kifizetését a jogállamisági normák betartásához és a közbeszerzések tisztaságának garantálásához kössék. Szóval ez egy döntő pillanat” – mondta. Hozzátette: ha az uniós forrásokról nem sikerül megegyezni, szerinte eszkalálódhat a helyzet egy olyan pontig, ahonnan nincs visszatérés.

Azt ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az Orbán-kormányt tarja felelősnek a helyzetért. „Magyar részről van probléma, az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs. Magyarországon valódi problémák vannak az uniós források felhasználásával, és az Orbán-kormány bizonyos intézkedéseivel. Szóval valódi döntési helyzetben a magyar fél van” – mondta. Hozzátette: „Elég világos, hogy a jogállamisággal kapcsolatban rengeteg olyan kérdés van, amikre az Orbán-kormány nem adott kielégítő választ.”

Beszélt a Visegrádi Négyekről is, azt mondta, hogy bár az együttműködés ne halott, de jelenleg nem igazán fontos európai szinten.