Újabb törvényt fogadtak el azért, hogy jöjjenek az uniós pénzek

Újabb törvényt fogadtak el azért, hogy jöjjenek az uniós pénzek

Latorcai János (KDNP), az Országgyűlés alelnöke az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításának vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án.(MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közérdekű adat megismerésére irányuló perek gyorsítását célozza és létrehozza a központi információs közadat-nyilvántartást az Európai Bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés által kedden elfogadott törvény.

Az MTI beszámolója szerint a képviselők 128 igen, 23 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett elfogadták az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását.

A törvény a közérdekű adat megismerésére irányuló perek gyorsítását célozza és létrehozza a központi információs közadat-nyilvántartást. Az infotörvényben önálló alcím alatt szabályozták a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható pereket.

Létrehozták a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében a központi információs közadat-nyilvántartást. A bárki számára elérhető felületen a költségvetési szervek, illetve helyi és nemzetiségi önkormányzatok közzéteszik egyes közérdekű és közérdekből nyilvános gazdálkodási adataikat.