Újbudán csak ketten indulnak az előválasztáson

Újbudán csak ketten indulnak az előválasztáson

Orosz Anna (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A párbeszédes Barabás Richárd visszalépett a momentumos Orosz Anna javára, így csak két induló lesz az újbudai előválasztáson – derült ki a két fiatal politikus sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett a Párbeszéd két társelnöke, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, valamint a Momentum vezetője, Fekete-Győr András is.

A fővárosi 2-es választókerületben így két induló maradt, a Momentum jelöltje mellett a DK-s Gy. Németh Erzsébet száll még ringbe. Az IDEA Intézet és a Závecz Research korábban egyébként közzétett egy közvélemény-kutatást, ami szerint a biztos szavazók 31 százaléka választaná Gy. Némethet, 29 Orosz Annát, 22 pedig Barabást. A Jobbik korábban a Demokratikus Koalíció jelöltje mögé állt be.

Karácsony a sajtótájékoztatón azt mondta: a cél, hogy a hasonló értékrendet képviselő jelöltek ne megosszák, hanem inkább egyesítsék a progresszív erőket. A Momentum több más jelöltje a Párbeszéd javára lépett vissza. Barabás munkájára az önkormányzatban, és talán majd máshol is számítani fognak, fogalmazott a főpolgármester. Orosz Annát a Párbeszéd társelnöke dinamikus, progresszív és szakmailag felkészült jelöltnek nevezte. Hozzátette, hogy a döntés csak Újbudáról szól, és jól együtt tud dolgozni Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel.

Barabás a sajtótájékoztatón kifejtette, az elmúlt hetek megmutatták, hogy Magyarország a gyűlölet, a megosztottság és az ignorancia betegségében szenved. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, szerinte olyasmi karakterre van szükség, amit ők is képviselnek Orosz Annával. Progresszió, nyitottság és politikai paranoiától való mentesség kell elmondása szerint.

Orosz kifejtette, 2019-ben Újbudán a választók világos üzenetet küldtek, 17 választókörzet közül 16-ot nyertek az ellenzéki szövetségben résztvevő pártok. Ez az eredmény viszont semmit nem ér szerinte, ha 2022-ben nem tudják feltenni az i-re a pontot. Biztos benne, hogy ez egy alkalmi szövetségen túlmutató partnerség lesz köztük. A választás utáni nulladik, szükséges lépésnek az elszámoltatást nevezte, valamint arról beszélt, hogy kevesebb beton és több zöldterület szükséges. Nem a kínai kommunista párt elitképzésére kell költeni, hanem az újbudai iskolákat, óvodákat és egyetemeket támogatni, fejtette ki.

Az előválasztás július 26-án kezdődik majd, az első fordulókat pedig szeptember 18. és 26. között fogják megtartani. A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulója várhatóan október 4-10. között lesz.