Ujhelyi István: A kormány még nyerészkedik is a rezsicsökkentés szűkítésén

Ujhelyi István: A kormány még nyerészkedik is a rezsicsökkentés szűkítésén

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyedül a Fidesz-kormány tartja mesterségesen rekordmagas mértéken az energia áfatartalmát, pedig az EU lehetőséget ad egy kedvezményes adókulcsra – erről írt vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kabinet valójában nyerészkedik azon, hogy az átlagfogyasztás felett az áram ára duplájára, a gázé pedig hétszeresére emelkedik.

Tényszerűen nem igaz, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést. Nemcsak azért, mert a lakosság döntő része hamarosan saját zsebén érzi majd meg, hogy egyszerűen átverték a választások előtti hazug propaganda-szólamokkal, de azért is hazugság, mert a kormány jóval többet tehetne a magyar fogyasztókért, ha nem akarna még ebben a helyzetben is nyerészkedni rajtuk – közölte Ujhelyi István.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor jelenlétével az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácsa már a tavaly októberi brüsszeli csúcstalálkozón – vagyis majd fél évvel a háború kitörése előtt – fontos napirendként tárgyalta az elszabaduló energiaárak elleni kormányzati fellépések támogatását. Ez vezetett végül odáig, hogy áprilisban új, kedvezményes áfakulcs-megállapítási szabadságot vezettek be, vagyis lehetőséget kaptak a tagállamok az energia esetében is kedvezményes adókulcs meghatározására. Ezzel pedig egyedül a magyar kormány nem él, mesterségesen rekordmagas mértékben az energia áfatartalmát. Ujhelyi István felsorolása szerint Horvátországban felére csökkentették, Romániában, Spanyolországban és Lengyelországban levitték öt százalékra, Belgiumban 21 százalékról lecsökkentették 6 százalékra, Hollandiában 9 százalékra, de még a leggazdagabb európai kisállamnak számító Luxemburgban is kevesebb adótartalom van a rezsin, mindössze 14 százalék; pedig náluk nyolcszázezer forint a minimálbér.

A szocialista politikus szerint  az átlagfogyasztás felett a duplájára, illetve hétszeresére növekvő áram-, valamint gázár tulajdonképpen még jól is jön a kormánynak, hiszen a rekordméretű áfa a rekordméretű áron jóval több bevételt jelent, mint korábban.