Ukrán külügyi szóvivő: Orbán Viktor orosz propagandát hirdetett Tusványoson

Ukrán külügyi szóvivő: Orbán Viktor orosz propagandát hirdetett Tusványoson

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz propaganda klasszikus példája, amit Orbán Viktor Tusnádfürdőn mondott, hogy Ukrajna nem fog nyugati fegyverekkel háborút nyerni, a szankciók pedig nem billentik meg Moszkvát – erről írt közösségi oldalán az ukrán külügyi szóvivő.

Oleg Nikolenko szerint ugyanakkor hatékonyak a szankciók, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet képességeit, a nyugati fegyverek pedig megmentik az ukránok életét. Álláspontja mellett azzal is érvelt, hogy ha a szankciók és a fegyverek hatástalanok lettek volna, a Kreml nem használt volna tomboló erőforrásokat a hiteltelenítésükre, és nem próbálta volna megállítani őket.

A politikus szerint fontos nevükön nevezni a dolgokat: Európa nem a szankciók miatt került gazdasági válságba, hanem Oroszország hibrid háborúja miatt. Oroszország szárnyas rakétákkal csap le Ukrajnára, Európa-szerte pedig a magas gázárakkal. Ezek mind az orosz terv elemei, amelynek célja a béke és a jólét aláásása az európai országokban. Oleg Nikolenko szerint Putyin addig nem áll le, amíg le nem rombolja a demokratikus értékeken alapuló európai rendet, hiábavaló reménykedni, hogy engedmények vagy támogatások arra késztetik a Kremlt, hogy csillapítsa agresszív étvágyát.

Az ukrán politikus megismételte a már sokat emlegetett elvüket, miszerint Ukrajnában béke és stabilitás nélkül nem lesz béke és stabilitás sem Magyarországon, sem általában Európában. Ezért közös európai stratégiát és határozott, egységes fellépést sürgetett. – Együtt biztosan legyőzzük Oroszországot, még a magyar kormányfő félelme ellenére is, hogy az orosz hadsereg „aszimmetrikus előnyben” van – írta.