Üzent a VEKE a főpolgármesternek a BKK-s bakik után: „Jön a villamos, Gergő!”

Üzent a VEKE a főpolgármesternek a BKK-s bakik után: „Jön a villamos, Gergő!”

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Karácsony Gergely korábban is megvédte már Walter Katalin BKK vezérigazgatót, amikor arról volt szó, hogy nincs járatritkítás. Az újabb botrány kitörését követően a következő történhetett: a válságstáb kitalálta, hogy a vezérigazgató lemond, amit a főpolgármester nem fogad el, és minden mehet tovább, ahogy eddig. Azért is érthetetlen a főpolgármester kiállása Walter Katalin mellett, mert ha vissza akarja vonni az intézkedést, akkor egyértelműen megvan a felelős a vezérigazgató személyében. Érthetetlen, hogy a lemondásának visszautasításával miért rántja magára az egész ügy felelősségét. A jelek szerint a főpolgármester úgy járt, mint Falus Ferenc főpolgármester-jelölt anno a jeges vödrös kihívással, nyakába rántotta az egészet – nyilatkozta a Magyar Hangnak Dorner Lajos, a VEKE elnöke.

Dorner Lajost azt követően kerestük meg, hogy Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésben állt ki Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója mellett.
Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt, a főpolgármester szerint egy sajtóbeszélgetésen Walter Katalin „rendkívül szerencsétlen mondatot mondott, amiért tisztességgel elnézést kért” és felajánlotta a lemondását, amit azonban nem fogadott el, mert az ominózus mondat nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését. A főpolgármester a Walter Katalin elleni akciót politikai támadásnak nevezte.

A főpolgármester bejegyzésével azokra a kritikákra reagált, amelyek azt követően érték Walter Katalint, hogy egy, a BKK-járatok ritkításáról szóló háttérbeszélgetésen a következőket mondta: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. Pénteken délelőtt a BKK Facebook-oldalán közölte Walter Katalinnak az ügyben kiadott közleményét. Ebben a vezérigazgató elnézést kért mindenkitől, akit sértettek az általa mondottak. Hozzátette, egy kontextusából kiragadott mondatról van szó, amely eredeti angol nyelvű változata sokkal árnyaltabb, és amelyet leegyszerűsítő módon értelmeztek, illetve hogy a támadás egy politikai kampány része.

„Sugárzik az emberek lenézése”

A VEKE legfrissebb, „Jön a villamos, Gergő!” című, az ügyre reagáló Facebook-bejegyzése szerint, „ha a következő szerdai közgyűlésig Walter Katalin nem távozik, úgy fogjuk venni, hogy az utazóközönséget vágásra érett pulykákhoz hasonlító mondást maga Karácsony Gergely követte el. A villamos pedig el fogja ütni, ezúttal végleg. Ér ennyit egy pártkáder bevédése?”. A bejegyzés kapcsán Dorner Lajos lapunknak elmondta, a BKK vezetőjét nem a főpolgármester nevezi ki, hanem a közgyűlés választja. Hozzátette, reméli, lesz Walter Katalin megbízásának visszavonásával kapcsolatos előterjesztés jövő szerdán, mert ha nem, akkor „Karácsony Gergelyt el fogja ütni a villamos.” utóbbival arra utalt: Karácsony Gergely még a 2022-es parlamenti választást megelőző ellenzéki előválasztáson azt állította, csak akkor nem indulna a megmérettetés második körében, ha elütné a villamos – ehhez képest később mégis visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Dorner Lajos szerint egyebek mellett azért volt hatalmas politikai balfogás ez az egész ügy, mert ha a közgyűlés elé vitte volna a BKK vezetése az elképzelést, akkor ott az illetékes szakbizottság megtárgyalta volna, esetleg rábólintott volna arra, és ezzel a politikai felelősséget is magára vállalta volna. – Walter Katalin kijelentése egyébként Kóka János gazdasági miniszter nagy botrányt kavaró 2005-ös kijelentésére emlékeztet. Amikor a gazdasági minisztériumból indoklás nélkül kirúgott munkatársak felemelték a hangjukat az eljárás ellen, akkor az akkor még szabad demokrata Kóka a következőket mondta, „a mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni”. Mindkét kijelentésből sugárzik az emberek lenézése – mondta az elnök.

Nem adták a nevüket az elképzeléshez

A történtek hátteréről Dorner Lajos elmondta, nagyon úgy néz ki, hogy a BKK-ban megtört valami, és egy olyan csapat vette át a hatalmat, amely az utasellenes nézeteket képviseli. Amikor valaki újságírók előtt egy ilyen pulykázós mondatot elmond, akkor azt nem ott találta ki, hanem ez az általános véleménye, ahogy a szervezet teljes vezetésének is. Korábban a BKK vezetése hasonló esetekben a tervezett változtatásokat térképpel ellátva társadalmi egyeztetésre bocsátotta. – Úgy tűnik, mostanra vágásérett pulykákká lettünk. Felháborító, hogy egy politikai ejtőernyős, aki be sem jár a Fővárosi Közgyűlésbe, azokról az utasokról nyilatkozik ilyen hangnemben, akikből él – mondta a VEKE elnöke.

Az előzményekről annyit mondott Dorner Lajos, hogy a BKK tavaly október 27-én tárgyalásra hívta őket a járatritkítás ügyében. A laptopon bemutatott elképzelést látva azonban azonnal világos volt számára, erről nincs mit beszélni, mert nem felel meg az alapvető szakmai követelményeknek. – Elbeszélgettünk ugyan szakmai kérdésekről, de nem adtuk a nevünket az elképzeléshez. Az is elfogadhatatlan, hogy sem a tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Közgyűlés, sem senki más nem tudott az elképzelésről, az pedig nonszensz, hogy az utazóközönség előzetes tájékoztatása és társadalmi vita nélkül bevezették a változtatásokat. Így azon sem szabad csodálkozni, hogy a kerületi polgármesterek sem tudtak semmiről – magyarázta az elnök.