Vitézy Dávidnak nem tetszik a BKK járatritkítása

Vitézy Dávidnak nem tetszik a BKK járatritkítása

Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ma reggeli képek a Thököly útról, ritkított buszjáratok, lemaradó utasok minden expresszjáraton. Mától ritkultak a képen látható járatok, az eddig is zsúfolt, Újpalotát és Zuglót a belvárossal összekötő 7E, 8E és 133E is, ahogy a Rákóczi úti tengely összes többi járata is” – írta Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár a Facebook-oldalán.

Mint ismert, a BKK az „átalakult utazási szokásokra” hivatkozva a „megváltozott utasforgalomhoz” igazítja egyes járatai menetrendjét február 19-től, azaz a mai naptól. Ezentúl hétfőnként és péntekenként egyes napszakokban bizonyos járatait ritkítja a közlekedésszervező cég. Ahogy a Hvg.hu korábban írta, a BKK eredeti tájékoztatása szerint csak a buszokat érintett volna a járatritkítás, de a társaság frissített a listán, amelyre így több villamos- és trolijárat is felkerült, és a buszlista is módosult kissé. Vitézy szerint ezzel csak az a gond, hogy a budapestieknek nem szólt senki, „mi pedig utazni szeretnénk”.

Összegzése szerint a BKK 43 buszjáratot, 4 villamos- és 6 trolibusz-járatot ritkított: „ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese próbált a városra erőltetni, de legalább akkoriban előzetes egyeztetés volt a menetrendi változásokról”. Most semmilyen társadalmi egyeztetés és előzetes bejelentés nem volt a menetrend átalakításáról, csak a Közlekedő Tömeg civil egyesülettől értesült a közvélemény a BKK járatritkítási terveiről – tette hozzá. A közlekedési szakértő teljesen komolytalannak nevezte azt a magyarázkodást, hogy csak egy-másfél perccel járnak ritkábban a buszok és villamosok, hiszen a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították a csúcsidőben, így több tucatnyi csuklós busszal jár kevesebb mától a városban. Vitézy végül felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy haladéktalanul vonja vissza a járatritkítási csomagot és vizsgálja felül a BKK akcióját. 

A posztból nem derül ki, hogy Vitézy Dávid indul-e a főpolgármesteri címért, mindenesetre korábban az LMP elismerte, hogy tárgyalnak vele erről. A volt államtitkár is megerősítette a tárgyalás tényét, de azt még nem tudni, hogy elfogadja-e a felkérést vagy el szeretne-e indulni. Legutóbb lapunknak január első napjaiban beszélt arról, hogy még nem döntött.