Vágó Gábor már el is felejtette, hogy tagja az LMP-nek, de most kilép

Vágó Gábor már el is felejtette, hogy tagja az LMP-nek, de most kilép

Vágó Gábor (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Schmuck Erzsébet után Vágó Gábor is kilép az LMP-ből, noha ő korábban már azt is elfelejtette, hogy a párt tagja. Most viszont azt írta Facebook-oldalán, nem lesz csendestárs a bolt bezárásában.

Vágó a júniusi választások eredményét a magyar zöldpolitika történelmi vereségének tartja, demokratikus szervezetekben pedig ilyenkor szerinte a minimum, hogy szembe kell nézni az okokkal. Minden vezetőnek vállalnia kellett volna szerinte a felelősséget, hátrébb lépve kettőt, de „ez most elmaradt és gellert vett. Vagy nem volt történelmi vereség az egy százalék alá benézni, vagy az LMP nem egy demokratikus szervezet. Ezt mindenki döntse el maga.”

A politikus az elmúlt években ugyanakkor már nem volt túl aktív, jobbára a Gemisten jelentek meg véleménycikkei. Bejegyzésében most azt írta, külföldön élve csak távolról követi már a magyar közéletet. Az LMP viszont szerinte először a Demokratikus Koalíció segédcsapata lett, majd a kormánypárti térfélre játszotta át magát. Bár Ungár Pétert azon kevés közéleti szereplő közé sorolja, akik képesek mélyenszántó gondolatokat megfogalmazni, de az állandó taktikázással szerinte a párt elveszítette az alapításkor kijelölt irányt.

Ungár egyébként a héten adott a Telexnek interjút, melyben úgy fogalmazott, az LMP nem része többé ennek az ellenzéknek. A júniusi eredményeiket is értékelte: „Az, ami történt, nem egy kiszámítható alakulása volt a magyar politikának. Nem rossz stratégiai döntések sorozata miatt értünk el ilyen eredményt. Voltak persze rossz döntések is, például az, hogy én vezettem az EP-listát. De ez mindegy is, mert ha egy zöld próféta lett volna az EP-listavezetőnk, akkor se végzünk előrébb, mert kiszámíthatatlan dolgok történtek a magyar politikában idén.”

Vágó azt is írta, először csak érzelmileg távolodott el, aztán elfelejtett kilépni, majd azt is elfelejtette, hogy egyáltalán tag. Várta ugyan, hogy majd őt is kizárja az etikai bizottság (amelyről a 2018-as választás után hallhattunk sokat, és elsősorban az azóta szintén kilépett Moldován Lászlóhoz kötődött), de úgy látja, már az sem működik úgy, mint valaha. Ezért most tényleg kilép az LMP-ből, egyben folytatja munkáját a Nature Tech startupban a biodiverzitás fejlesztéséért és az Alföld sivatagosodásának megállításáért. „Azt látom, hogy a zöld gondolatok életre hívására most nem a politika terén nyílik lehetőség. Öröm volt több ezernyi csupaszív emberrel együtt érezni, gondolkodni és cselekedni” – fogalmazott.

A bejegyzéshez egyébként hozzászólt a párt korábbi társelnöke, Schiffer András ügyvéd is. Mint írta: „Jobb későn, mint soha”.