Végre kiderült: Hagyományos munkarendben kezdenek szeptember elsején az iskolák

Végre kiderült: Hagyományos munkarendben kezdenek szeptember elsején az iskolák

Egy diák az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én (Fotó: MTI/Kormany.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola – írja az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) hivatkozva.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulása eddig kedvező, jelenleg nem indokolt a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. Ugyanakkor sok országban jelentősen nő a fertőzések száma és a hazai adatok is óvatosságra intenek. A hatóságok folyamatosan értékelik a helyzetet, és szükség esetén további intézkedésekről döntenek.

Az iskolák protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Ugyanakkor a betegség jeleit mutató gyermekeket nem szabad iskolába engedni – írja közleményében az Emmi. Mindemellett a veszélyhelyzet idején sikeresen működő tantermen kívüli, digitális munkarendben gyűjtött tapasztalatokat elemzik, és szakmai egyeztetéseket követően a hagyományos iskolarend keretében is alkalmazzák.

A 2020/2021-es tanévben a tanítási év első tanítási napja szeptember elseje (kedd), utolsó tanítási napja pedig 2021. június 15. Az első félév 2021. január 22-ig tart. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap pedig november 2. (hétfő). A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2021. január 4. (hétfő). A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napja 2021. március 31. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap pedig 2021. április 7. (szerda) lesz.

A most kezdődő iskolai tanévben tehát a tantermi oktatás elsődlegessége mellett döntött a magyar kormány, ami nagyjából megfelel a külföldi tendenciáknak. A világon, különféle óvintézkedések mellett, fokozatosan nyitnak az iskolák: Angliában vagy Skóciában például átalakítják az osztálytermek elrendezését, hogy minél távolabb üljenek egymástól a tanulók, illetve széthúzzák az órák kezdésének és befejezésének idejét.

Németországban, az északkeleti Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban már megkezdődött az oktatás, de alig öt nappal az új tanév megkezdése után bezártak két iskolát. A Rostock körzetében lévő Graal-Müritzben egy általános iskola valamennyi tanulóját, tanárát és az iskolai alkalmazottakat kötelezték karanténre, mert az egyik diák megfertőződött a koronavírussal. Egy 800 fős ludwigslusti gimnáziumban pedig az egyik tanárnő vírustesztje lett pozitív.