Veszélyben érzik a Nemzet Színésze címet

Veszélyben érzik a Nemzet Színésze címet

Benedek Miklós Kossuth-díjas színész (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint két hónap eltelt már Benedek Miklós halála után, mégsem tudni, mikor választhatnak valakit a Nemzet Színészei közé, ha ez egyáltalán megtörténik majd – számolt be róla az Index. Felmerült ugyanis, hogy a kulturális kormányzat kiküszöbölné a Nemzet Művésze és Nemzet Színésze címek közti párhuzamosságot, így csak az előbbi maradna meg.

Korábban azt lehetett hallani, Vidnyánszky Attila azért nem hívta még össze a Nemzet Színészeit, mert bokasérülésből gyógyul. Mostanra viszont már tud járni, még sincs változás, ami felerősíti azokat a találgatásokat, hogy meg akarják szüntetni a pozíciót. A portál szerint már évek óta hallani erről, sokakat viszont aggasztana a lépés, mert a Nemzet Színészét a kitüntetett pozícióban lévők maguk választják, míg a Nemzet Művészeit egy bizottság. Az utóbbi címet az Országgyűlés hozta létre 2014-ben, és 65 év feletti, Kossuth-díjas művészek kaphatják meg. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki 62 év felett jár, negyven évet a pályán töltött, vagy legalább húsz évadot a Nemzeti Színház színpadán. A címet legfeljebb tizenkét színész birtokolhatja, ők pedig életük végéig havi nettó 630 ezres juttatásban részesülnek ezért. A Nemzet Művészei ennél valamivel magasabb, 655 ezres életjáradékhoz jutnak, közöttük pedig szintén lehetnek színészek. A címről tizenegy Kossuth-díjasból felálló bizottság dönt, egyszerre pedig legfeljebb hetven művész viselheti.

A Nemzet Színészei jelenleg Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya és Pogány Judit.